Volledig scherm
Het Buntven, waar in het verleden veel is geschaatst, heeft het zwaar te verduren en staat deels droog. © FotoMeulenhof

Buntven in Deurne gehalveerd door droge jaren

DEURNE - Het Buntven in Deurne is ondanks alle neerslag van de afgelopen tijd nog altijd een schim van wat het ooit was. Het ven stond tot september helemaal droog en is nu vergeleken met vroeger voor de helft gekrompen.

De droogte van de twee afgelopen jaren heeft ook een groot deel van het Buntven laten verdampen. De schade is niet een-twee-drie op te lossen met wat buien. De oorspronkelijke waterpartij is ongeveer gehalveerd; de rest ligt droog.

De verdamping van het Buntven moet hoog op de agenda komen van de mensen die over het water gaan, vindt Harry Kuypers uit Helmond. Hij maakt zich grote zorgen en klopte de afgelopen maanden meerdere keren bij de gemeente Deurne en Waterschap Aa en Maas aan, zo laat hij weten. Hij heeft forse kritiek op de twee instanties en vindt dat ze veel te weinig doen aan de toestand van het ven.

Kuypers is lid van de regionale commissie Boven Aa van het Waterschap Aa en Maas en bekommert zich vanuit die functie over Deurnes water. ,,Ze hebben niets ondernomen om te voorkomen dat het Buntven droog viel en dat er daarmee ook een einde kwam aan al het waterleven in dat roemruchte 'schaatsven' van weleer."

Oude Aa

Volgens Kuypers had het ven helemaal niet zo aangetast hoeven worden door de droogte. ,,Op korte afstand van het ven stroomt het riviertje 'de Oude Aa' en dat beschikte over voldoende water om ook het Buntven te voeden."

Waterschap Aa en Maas is het daar in het geheel niet mee eens. Het Buntven is een ven met planten die horen bij zure bosvennen, aldus Aa en Maas. Het ven wordt gevoed door regenwater en de waterstand is afhankelijk van neerslag en grondwaterstand. De planten die bij een bosven horen -zoals bijvoorbeeld kleine zonnedauw, witte snavelbies en moeraswolfsklauw - zijn afhankelijk van regenwater. ,,Door oppervlaktewater naar de plas te brengen dat niet uit het gebied komt en dat rijk is aan voedingsstoffen, wordt de kwaliteit van het ven zodanig beïnvloed dat de flora onomkeerbaar wordt beschadigd. Dit is dus geen optie", benadrukt het waterschap.

Kuypers zet vraagtekens bij die argumenten. ,,Het Buntven was vroeger een meander van diezelfde oude Aa. Bovendien, nood breekt wet en wat weegt het zwaarst: dood van al het waterleven of mogelijke aantasting van de flora."

De droogtebestrijding staat op de agenda van de eerstvolgende vergadering van het Algemeen Bestuur van Aa en Maas op vrijdag 13 december. De toestand van onder andere het Buntven zal dan door de Algemene Waterschapspartij aan de orde worden gesteld.

  1. St Servatiusgilde in Lieshout bestaat 600 jaar: 'Vaandelzwaaien is als Joris en de draak’
    video

    St Servatius­gil­de in Lieshout bestaat 600 jaar: 'Vaandel­zwaai­en is als Joris en de draak’

    LIESHOUT - Willem van Pelt heeft zo zijn manieren om te testen of zijn zoontjes ook gildebroeders in hart en nieren zijn. ,,Bas, weet jij waar vendel voor staat?'', vraagt de hoofdman van het jubilerende St. Servatiusgilde tijdens de viering van het 600-jarig bestaan aan zijn 13-jarige zoon. Na een korte denkpauze antwoordt Bas met een reeks ridderlijke begrippen: ,,vrede, eendracht, nobelheid, discipline, eerbied, lach en leven.''