Café In Den sleutel aan de Stationsstraat in het centrum van Deurne.
Volledig scherm
Café In Den sleutel aan de Stationsstraat in het centrum van Deurne. © Google Streetview

Café in Deurne vindt geluidoverlast meten aan tentgevel onzinnig

DEN HAAG/DEURNE - Café In Den Sleutel vindt het onzinnig dat Deurne een dwangsom heeft opgelegd omdat er teveel herrie in een naastgelegen serre met tent- en plasticgevel zou zijn gemeten. De gemeente is van mening dat de tentgevel van een pand aan de Stationsstraat wel degelijk een volwaardige gevel is. Te vergelijken met een standaardgevel van steen en dubbelglas. De twee partijen stonden tegenover elkaar bij de Raad van State. 

Rechter en staatsraad Lex Michiels had moeite om de tentgevel als volwaardig te zien. Tijdens het bestuderen van de foto’s stelde hij vast dat er weliswaar een vast dak, een stenen balustrade en twee zijmuren zijn, maar de grote openingen aan de straatkant waren slechts afgedekt met tentzeil met plastic ramen. ,,Houdt zo’n stukkie tentzeil net zoveel tegen als een gewone gevel met dubbel glas? Want het was toch aardig koud vanochtend en als er dan geen verwarming in de serre zit, is het de vraag of deze gevel de woonruimte wel voldoende van de buitenlucht scheidt”, vroeg hij. 

Michiels gaat uitzoeken of tentzeil al dan niet een volwaardige gevel is. Zo ja, dan mocht Deurne daar geluidsmetingen verrichten. Zo niet, dan moet de gemeente dat ergens anders doen. Waar precies is niet bekend, mogelijk zelfs in de serre zelf.

Opgelost

Volgens café-uitbaatster Marga Mennen is het probleem praktisch gezien al opgelost en gaat het alleen nog om de opgelegde dwangsom, waarvan volgens de gemeente al 5.000 euro is opgeëist. ,,Wij hebben het café  verbouwd en geluiddicht gemaakt. Er wonen intussen nieuwe mensen in de serre en die hebben geen enkele overlast van ons. Alleen heb ik geen zin om nu nog zoveel geld aan de gemeente te betalen. Want we hebben al fors in geluidmaatregelen geïnvesteerd”, aldus Mennen. 

Als de Raad van State het eens is met Mennen, dan vervalt de dwangsom en zal de gemeente opnieuw moeten bekijken waar ze het geluid van het café kan meten. Als de Raad de gevel wel als volwaardig accepteert, gaat de gemeente opnieuw metingen doen om te kijken of de geluidoverlast uit het café nu wel binnen de perken valt. 

Uitspraak binnen enkele weken.