Volledig scherm
Tanja van de Ven-Vogels, lid van de CDA-fractie in Provinciale Staten. © CDA Brabant

CDA-Statenlid Tanja van de Ven voelt zich bedreigd door Farmers Defence Force; Commissaris van de Koning uit bezorgdheid

EINDHOVEN - Leden van de CDA-fractie in Provinciale Staten voelen zich bedreigd door een actie van de nieuwe boerengroepering Farmers Defence Force (FdF). In een poll op de besloten Faceboekpagina stelde FdF de vraag of ‘we CDA-statenleden persoonlijk moeten aanpakken na het verraad van 25 oktober’.

CDA-statenlid Tanja van de Ven-Vogels reageerde zaterdagavond fel in een tweet.  ,,Het moet niet gekker worden!”, schrijft de Beek en Donkse. ,,Persoonlijke bedreigingen. De politieke arena is een slangenkuil. Vanuit oppositie is ‘t makkelijk roepen hoe ‘t moet. Goed werk heeft tijd nodig. FdF kom maar op. Ik ben niet bang! Ik blijf vechten voor onze sector en ben altijd bereid voor ‘n gesprek.”

Van de Ven wil haar twitterbericht vooralsnog niet toelichten. Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft zondagochtend, eveneens in een tweet, zijn bezorgdheid uitgesproken over de gang van zaken. Van de Donk schrijft: ,,75 jaar geleden kregen wij vrijheid, rechtsstaat en democratie terug. Vandaag herdenk ik mee in Bergen op Zoom en Tilburg. Nu wordt openlijk gedreigd met geweld. Dat wijs ik categorisch af. Daarvoor is geen ruimte in Brabant en Nederland.”

Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force, ontkent ten stelligste dat hij in de poll oproept tot geweld. ,,Dat staat toch nergens? Wij roepen niet op tot geweld", zegt hij in een reactie. Wat de woorden ‘persoonlijk aanpakken’ betekenen, kan hij nog niet zeggen. ,,Dat moeten we nog bepalen. We kijken nu eerst wat het draagvlak is. Het kan gaan om ludieke acties of om bijvoorbeeld demonstraties. Wat ‘persoonlijk’ dan inhoudt? Nou, we kunnen zomaar met duizend trekkers de straat in komen.”

Op de vraag of de CDA-Statenleden persoonlijk aangepakt moeten worden, antwoordt een grote meerderheid van de enkele duizenden stemmers in de poll met ‘ja’. Wel staan er in de commentaren veel bezorgde reacties van leden die de poll nogal ver vinden gaan. ‘Wanneer je het op de persoon gaat spelen, ga je uiteindelijk zeker verliezen. Hou de eer aan jezelf en zorg ervoor dat je op andere manieren je gelijk haalt’, staat bijvoorbeeld in een reactie met tientallen likes. ‘Liever eervol verliezen dan geweld en intimidatie op de persoon gebruiken om je gelijk te halen’, zo luidt een ander bericht.

De CDA-fractie lag afgelopen vrijdag nadrukkelijk onder vuur in het debat in Provinciale Staten. Belangrijkste onderwerp was de deadline van 1 april 2020. Op die datum moeten boeren in Brabant een vergunning hebben aangevraagd om te voldoen aan de verscherpte milieu-eisen voor hun bedrijven. 

De christendemocraten stuurden een week eerder een persbericht rond, waarin vijf eisen werden geformuleerd die een verstrekkende aanpassing van het Brabantse landbouwbeleid zouden inhouden. In de vergadering van vrijdag duwde CDA - lid van de coalitie - die eisen evenwel niet door. Het provinciale beleid bleef overeind, inclusief de deadline van 1 april. Dit leidde tot grote teleurstelling bij de duizenden boeren die buiten het Provinciehuis in Den Bosch demonstreerden en de belangengroeperingen van de agrariërs.