Volledig scherm
gebied verbod doorgaand vrachtverkeer © ED/DB

Centrum Deurne op slot voor vrachtverkeer

DEURNE - Deurne gooit het centrum dicht voor doorgaand vrachtverkeer. Het verbod komt er na de zomervakantie. De politie moet gaan controleren of vrachtwagens op doortocht zijn of een bestemming hebben in het centrum.

Deurne Vrachtwagens zijn niet meer welkom in de kern van Deurne. Grote delen van het centrum worden na de zomervakantie afgesloten voor doorgaand vrachtverkeer. Het verbod staat al tijden hoog bovenaan de lijst met wensen van de Deurnese politiek. 
Om die reden lieten burgemeester en wethouders onderzoeken hoe veel vrachtwagens er onnodig door het centrum denderen. Dat percentage blijkt aanzienlijk. 43 procent van het totale aantal vrachtwagens rijdt door de kern terwijl hun bestemming daar niet ligt. Op de Houtenhoekweg en Heuvelstraat rijden dagelijks 212 vrachtwagens die daar eigenlijk niets te zoeken hebben. Als alternatief voor deze centrumwegen zijn juist verschillende randwegen aangelegd, zoals de Binderendreef, Vlierdensedreef en het Knoflookpad. Het gebruik daarvan moet door het verbod extra worden gestimuleerd. 

Ook hoopt de gemeente dat de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het centrum verbeterd worden en de  hinder voor bewoners afneemt.  
Na het verbod wordt al het doorgaande vrachtverkeer om de kern heen geleid. Het gaat onder andere om vrachtwagens die onderweg zijn naar de industrieterreinen. Om te voorkomen dat het verkeer alsnog door het centrum rijdt via sluiproutes, geldt de verbodszone voor een groter gebied (zie kaartje). De politie zal moeten controleren of vrachtwagenchauffeurs zich aan de nieuwe regels houden.

Voor het verbod ingaat, is er nog een overleg met de provincie en gemeenteraad. De provincie moet beslissen of er een bord naast de N270 met aankondigingen kan staan, aangezien die weg van de provincie is. Ook moet er een officieel verkeersbesluit komen. De raad moet daarnaast instemmen met de kosten voor de borden en het plaatsen ervan. De exacte bedragen worden op vrijdag 7 juni bekend.  

Naast Deurne centrum wordt ook Liessel op korte termijn onderworpen aan een verkeersonderzoek, waarbij het vrachtverkeer wordt geteld dat dwars door het dorp rijdt. De Dorpsraad maakt zich al langer hard voor een dergelijk onderzoek. Vrachtverkeer laat volgens veel Liesselnaren de omleiding vanaf de A67 richting industrieterrein Willige Laagt links liggen. Ook schijnen er veel vrachtwagens de kortste weg richting kalkzandsteenfabriek te nemen, die verderop richting Deurne ligt. Als de tellingen hoog uitvallen, krijgt ook Liessel waarschijnlijk een verbod voor doorgaande vrachtwagens.