Clinic in Beek en Donk met tafeltennisster Bettine Vriesekoop: ‘Je moet de bal kussen’

VIDEOBEEK EN DONK - Tafeltennis is een ideale sport om op hogere leeftijd te beoefenen, vinden Bettine Vriesekoop en tafeltennisvereniging Een en Twintig. De oud-Europees kampioene deelde woensdag in Beek en Donk de finesses van haar sport.

,,Ik tafeltennis pas drie weken. Maar ik mag nu al tegen Bettine Vriesekoop spelen", constateert Rob Udink met een lach. De inwoner van Lieshout is net lid geworden van de Laarbeekse tafeltennisvereniging Een en Twintig. En die vereniging heeft Vriesekoop, Europees kampioene in 1982 en 1992, uitgenodigd om deze woensdagochtend een clinic te verzorgen. ,,We willen laten zien dat tafeltennis de perfecte sport is voor vijftigplussers", zegt Jeroen Engelhart, voorzitter van Een en Twintig. ,,Het is lastig om op latere leeftijd te beginnen met voetbal of basketbal. Maar met tafeltennis kun je dan nog rustig starten."

In de tafeltennishal in Beek en Donk hebben zich zo'n vijftig belangstellenden verzameld. Naast competitiespelers van Een en Twintig zijn dat opvallend veel recreanten op leeftijd. En dat is niet toevallig, zegt Engelhart. Deze ochtend maakt Howeko, een vrijetijdsstichting voor oudere inwoners van Laarbeek, gebruik van de faciliteiten van de vereniging. Engelhart: ,,Een groep van een man of twintig speelt dan onderlinge partijtjes bij ons. Met de clinic tonen we dat tafeltennis veel meer biedt dan alleen die potjes. Het is tegelijkertijd de start van een trainingscampagne waarmee we meer mensen hopen te interesseren voor de sport."

Aanwijzingen

De aanwezigen luisteren alvast aandachtig naar de aanwijzingen van de oud-toptafeltennister. ,,Je moet de bal kussen", demonstreert Vriesekoop. ,,Zorg dat je er vrienden mee wordt. Want de basis van tafeltennis is balgevoel."

Vriesekoop reist het hele land door om vergelijkbare clinics te geven. Als ambassadeur van Fifty+Vitt stimuleert ze mensen op leeftijd om te gaan tafeltennissen, vertelt ze. ,,Voor ouderen is het belangrijk om fit te blijven. Dan kun je ze beter in actie brengen dan ze te beperken. Tafeltennis is daar een mooie sport voor. De meeste mensen in deze leeftijdscategorie kennen me nog van mijn carrière. Ik merk dat dat motiveert."

Rob Ubink neemt het batje in elk geval met plezier op tegen Vriesekoop. Na een korte slagenwisseling merkt hij al verbetering, zegt hij enthousiast: ,,Het is fantastisch dat ze zelf meedoet. Je merkt hoe zij tafeltennis beleeft. Dat je vanuit rust moet spelen, bijvoorbeeld, in plaats van lekker te meppen. Ik vind dit een feest."

Volledig scherm
Bettine Vriesekoop tijdens haar clinic in Beek en Donk. © Sem Wijnhoven - FotoMeulenhof