Volledig scherm
Lex van de Haterd. © Meridiaan College

Conservator verlaat De Wieger

DEURNE - Lex van de Haterd (64) gaat het Deurnese museum De Wieger verlaten. Hij legt zijn functie als conservator eind 2020 neer. Op dat moment heeft Van de Haterd vijf jaar lang en op vrijwillige basis tentoonstellingen voor De Wieger gemaakt.

De aanleiding voor zijn vertrek is de komst van een nieuwe directeur die hij alle ruimte wil geven. Nu De Wieger sinds kort weer kan rekenen op steun van de gemeente Deurne is voor die functie budget vrijgemaakt. ,,Het is een mooi moment op te stoppen. Het was de afgelopen jaren best zwaar, ik stak er gemiddeld zo'n twee dagen per week in. Als ik ook een catalogus maakte, liep dat op naar vier dagen. Eerder durfde ik er niet mee op te houden. Ik wilde het museum niet in de steek laten als er geen continuïteit was gegarandeerd. En die was er niet want er was geen geld. Die morele druk is nu weg, ik voel nu de vrijheid om te stoppen. Er gaan de komende tijd allerlei bijzondere nieuwe dingen gebeuren en het voelt voor mij als een mooi afgeronde periode. Ik vind het heel fijn dat De Wieger weer toekomst heeft en dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen om het museum door de moeilijke tussenperiode te loodsen."

Hij geeft aan 'heel veel plezier' te hebben ervaren. ,,Het was voor De Wieger fijn dat ze een gratis conservator hadden en voor mij was het mooi om een professioneel podium te krijgen voor één van mijn liefdes, de kunst."

Van een andere liefde, het onderwijs, nam Van de Haterd onlangs ook afscheid. Hij ging met pensioen als bestuurder van het Meridiaan College in Amersfoort. De komen- de anderhalf jaar zal hij nog druk in de weer zijn met De Wieger.