Optocht in Vlierden.
Volledig scherm
Optocht in Vlierden. © DCI media

Coronagrap vermeden tijdens carnaval in de Peel

PEEL - Een Tilburgse met Chinese roots die zou zijn mishandeld omdat ze een groep jongeren aansprak op een kwetsend lied over het coronavirus. Kick Out Zwarte Piet dat een oproep doet om racisme tijdens carnaval te melden en vervolgens op internet agressief bejegend wordt. Is dit soort verruwing ook in de regio merkbaar tijdens carnaval?

Italië is in rep en roer nadat het coronavirus er in korte tijd vijf slachtoffers eiste. En omdat carnaval bij uitstek een feest is waar het nieuws bespot wordt, zou je verwachten dat in de kroegen, op straat en in de optochten in de Peel de coronacrisis ook op de hak genomen wordt.

In Brouwhuis is op maandagmiddag echter niets van dat alles te zien. En dat verbaast ex-prins Leon Hesen van de Brouwhazen niet. ,,Dat virus stak pas de laatste weken de kop op. Veel deelnemers aan de optocht zijn al veel eerder begonnen met het bouwen van hun wagens.'' Een praktische verklaring misschien, maar carnaval is meer dan wagens: toeschouwers met mondkapjes zijn al evenmin in Brouwhuis te zien.

De schrik is daar enorm

Ook in Zeilberg wagen ze zich niet aan het koeioneren van Chinezen. ,,Ik zou het ook onbeschoft vinden als dit wel zo was'', vertelt Frank van Bree. Verwonderlijk is zijn opmerking niet: Van Brees vriendin stamt uit Taiwan. ,,De schrik is daar enorm'', weet hij. Kort voor de Zeilbergse optocht legt Van Bree in Café Brightside een kaartje met zijn toepmakkers Hein Munsters, Joep Swinkels en Peter Derks. Laatstgenoemde is niet gecharmeerd van coronagrappen, maar vindt tevens dat mensen soms te snel aanstoot nemen aan iets. Alle ophef rond Kick Out Zwarte Piet kan hij dan ook maar moeilijk plaatsen. ,,Zwarte Piet is nu eenmaal zwart. We hebben heus geen vervelende bijbedoelingen. Als hij wit of geel was, was hij evengoed een Nederlands icoon.'' 

Andere etnische grappen dan? Een enkele carnavalvierder uitgedost als sjeik. Een woordgrap Pool-o-naise gekalkt op de Poolse vlag in de Vlierdense optocht. Niemand lijkt er aanstoot aan te nemen.

Kwetsende generalisaties

Steken onder water of knipogen horen bij carnaval, roept snackbarmedewerker en carnavalliefhebber Jan vanachter de toonbank in cafetaria 't Veen in Helenaveen. ,,Maar vooral mensen uit eigen dorp worden op de hak genomen. Kwetsende generalisaties zie ik vrijwel nooit.'' 

Ook Jacqueline en Nathalie van dweilorkest Kap Nâh uit Den Haag zagen praktisch nergens in Brabant kwetsende grappen. ,,En we hebben in heel wat plaatsen gespeeld'', benadrukt Nathalie vlak voordat Kap Nâh tijdens het Prijsbloaze van de Keiebijters de bühne bestijgt. Jacqueline: ,,Het brutaalste wat ik hoorde, was 'lekker wijf'.

Lees later hier de uitslagen van de optochten van maandag.