De familie Wals zit in Neerkant nog altijd diep in het hart

VIDEONEERKANT - Donderdag ging in Neerkant de documentaire ‘Over leven na de ramp’ in première. De familie van het omgekomen gezin Wals-Martens uit Neerkant vertelt hierin voor het eerst hun verhaal. Na afloop maakten tranen en een minutenlange stilte in het publiek plaats voor gesprekken over die intense periode in het dorp, nu vijf jaar terug. 

Hij voelt het nog in elke vezel. Hoe hij in de kamer stond, met in zijn hand een telefoon en aan de andere kant van de lijn Geke Martens. Hij weet het nog precies, hoe hij aan haar vroeg wat het nummer was van de vlucht waarin haar dochter en schoonzoon en alle kleinkinderen zaten. Hoe de nachtmerrie met de seconde gitzwarter werd.
,,Het was verschrikkelijk. Alsof er een luik in de grond openging en ik drie kilometer naar beneden donderde.”  Raymond Weijsters schudt zijn hoofd. Die dag, die 17de juli, zette het leven van de Neerkanter en zijn gezin totaal op z'n kop. Op die dag werd vlucht MH17 uit de lucht geschoten boven de Oekraïne en kwamen alle 298 inzittenden om.  Ook hun goede vrienden en buurtgenoten Jeroen en Nicole en hun kinderen Brett, Jinte, Amèl en Solenn Wals-Martens. ,,We hebben er allemaal een tik van gehad”, zegt Kim Weijsters. ,,Maar we zijn ook zo dankbaar dat we ze hebben mogen kennen.” Raymond: ,,We krijgen ze nooit meer terug, maar ze zitten diep in ons hart.”