Een aantal leden van de Showdansgroep Heusden stopt ermee, waardoor er een einde komt aan de groep. Binnenkort is er nog een dinershow in Beer and Beefs.
Volledig scherm
Een aantal leden van de Showdansgroep Heusden stopt ermee, waardoor er een einde komt aan de groep. Binnenkort is er nog een dinershow in Beer and Beefs. © Foto van de Meulenhof/Bert Janse

De laatste dans voor Showgroep Heusden

HEUSDEN - Ook al staan ze nog op de poster, de komende Zannikaovend zijn de dames van Showgroep Heusden er niet meer bij. Dit weekend nemen ze afscheid van het podium met een grote dinershow, vol oude dansen in een nieuw jasje.

De Showgroep, onderdeel van Harmonie St. Antonius, is een begrip in het dorp. Vrijwel bij elk groot evenement verzorgden de danseressen een optreden, zoals laatst nog bij het toneelstuk De Weg naar Vrijheid. Pas toen kwamen veel Heusdenaren erachter dat de showgroep ermee stopt.

,,We hebben het niet zo van de daken geschreeuwd, maar toen de geruchten eenmaal gingen, kregen we er constant vragen over. Ze geloofden het gewoon niet", vertelt Marlies Vervoordeldonk.

Voor de acht vrouwen - de negende is al eerder gestopt - kwam het afscheid minder onverwachts dan voor de buitenwereld. ,,We kennen elkaar al zo lang en wisten allemaal dat het eraan zat te komen", zegt Karina Vervoordeldonk. De ene danseres raakte zwanger, de volgende wilde graag wat meer thuis zijn bij haar vriend en weer een ander begon zichzelf te oud te vinden.

,,Ik stapte heel verlegen op de rest af dat ik na deze show wilde gaan stoppen en het eerste wat ik hoorde was: ja, maar ik stop ook en ik ook", zegt Irene Nijssen. Zij kan niet wachten totdat ze weer een avond rustig op de bank kan zitten. ,,Al blijft het raar om te stoppen na zoveel jaar."

Zeker de laatste jaren maakten de Heusdense vrouwen furore op het podium. Zo behaalden ze in 2016 nog de Nederlandse titel met een majorettedans. Na dat kampioenschap gingen ze zich volledig richten op de showdans. ,,We zijn veranderd van schattige ukkies in een echte showgroep. We zijn steeds beter geworden, ook doordat we ons steeds meer bemoeiden met de muziekkeuze", zegt Marlies Vervoordeldonk.

,,Gelukkig staat alles op beeld. We hebben wel drie weken aan filmopnames en duizenden foto's", aldus Karina Vervoordeldonk. Veel van deze filmbeelden worden tijdens de dinershow getoond. Ook vertolken de vrouwen dansen van weleer, in een nieuw eigentijds jasje. ,,Het afscheid komt veel te snel dichtbij. Na dit weekend is het gewoon klaar, echt een raar idee", vindt Lisa Meulendijks. Helemaal in een zwart gat hoeft Heusden niet te vallen. ,,We zijn de jeugdgroep aan het klaarstomen om in onze voetsporen te treden", zegt Karina Vervoordeldonk.

De dinershow 'Save the last dance' wordt gehouden op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober in restaurant Beer and Beefs in Heusden. Kaarten à 45 euro zijn te reserveren via harmonieheusden.nl.