Cor Slaats.
Volledig scherm
Cor Slaats. © Pien Buwalda

'De Liesselse geschiedenis moet toch bewaard blijven?’

LIESSEL - Cor Slaats wil het archief van Rond de Toren doorspitten naar al het nieuws wat ooit gepubliceerd is over de Dorpsraad Liessel. Het gaat alleen wel om ruim 520 edities van het maandblad. Weliswaar gedigitaliseerd, maar voor één persoon vrijwel niet te doen.

Cor Slaats is in zijn tijd als redacteur van Rond de Toren, van 1976 tot 1983, gestart met het aanleggen van een archief. Zijn opvolgers namen dit over totdat er uiteindelijk bijna 45 jaar aan edities bij Noud Engels lagen. Helaas is hij in 2019 overleden en het archief moest ergens onderdak vinden. Nu ligt het in een speciale ruimte in De Kastanje maar is inmiddels ook helemaal gedigitaliseerd. Een klus die molenaar Peter van Rongen op zich heeft genomen omdat hij, volgens Cor, 'dit gewoon leuk vond om te doen'.

Nu het 40-jarig bestaan van de Dorpsraad er aan komt in 2022, wil Cor eigenlijk de hele historie van het ontstaan van raad in DeurneWiki, een website van de Deurnese Heemkundekring H.N. Ouwerling hebben staan. ,,En dat is een hele grote klus. Ik wil het wel doen maar niet alleen, ik heb daar hulp bij nodig. Dit is geschiedenis die niet verloren mag gaan."

Jeugd is te weinig geïnteresseerd

Cor legt uit dat de Dorpsraad een overkoepelende organisatie is waar Rond de Toren onder valt net als Liessels Historisch Erfgoed. ,,De Dorpsraad is ontstaan vanuit de vroegere Stichting Samenlevingsopbouw Deurne. Het is zo jammer dat de jeugd zo weinig is geïnteresseerd in de historie van hun dorp en er geen tijd voor vrij wil maken. Maar dat geldt evengoed voor sommige ouderen. Ze willen wel helpen met het inventariseren van foto's en de namen en dergelijke er bij zoeken, maar dan houdt het toch ook echt op. En als we dan niet oppassen weet straks niemand meer dat er in de Tweede Wereldoorlog een arbeidskamp hier in het dorp was of een later voorbeeld, dat er een Stichting Liessel Promotion heeft bestaan."

Cor was ook betrokken bij het project Historische Informatieborden Liessel. Vorig jaar maart is het eerste bord opgeleverd en in totaal zijn er 43 borden geplaatst bij punten in het dorp die enig historisch belang hebben. Op de borden staat een QRcode die, als de mensen deze scannen, doorlinkt naar DeurneWiki. ,,Dit project is ook door de Dorpsraad opgezet. We begonnen met zes mensen maar eindigden met drie. Maar het is gelukt en dat is het belangrijkste."

Hulp nodig

Het belangrijkste voor Cor Slaats nu, is het verwerken van de informatie uit de digitale edities van Rond de Toren. Hij verzucht: ,, Ik heb daar echt hulp bij nodig. Een oproep in de papieren versie heeft helaas geen reacties opgeleverd. De Dorpsraad heeft een oproep op Facebook gezet, ook niks. Het is wel geliked en gedeeld maar verder niets. Het is voor de jeugd toch belangrijk dat de geschiedenis bewaard blijft? Ik doe het liefste iets waar anderen ook wat aan hebben."