De Nacht van het Witte Doek is terug: ‘Je ziet het dorp opbruisen’
DEURNE - Na een jaar stil te hebben gezeten, liet de organisatie van De Nacht van het Witte doek dit weekend zien wat ze kunnen. De luie stoelen staan op anderhalve meter afstand te wachten tot ze gevuld worden met bezoekers. ,,We hopen op zo'n 2500 tot 3000 mensen dit weekend.”
De band zet alles klaar en langzaam maar zeker wordt het drukker op de terrasjes op de Markt. ,,Al onze locaties zijn dit jaar buiten”, vertelt Willy Koppens. Hij is een van de personen die de Nacht van het Witte Doek organiseert.
Vorig jaar kon het festival vanwege corona niet doorgaan, maar daar was de organisatie dit jaar op voorbereid. ,,We hebben aan het begin van het jaar besloten om van deze dertigste editie een buitenfestival van te maken zodat het sowieso door kon gaan.”
Pareltjes
In totaal zijn er 25 films te zien tijdens het festival. Het is een combinatie van bekende films en films afkomstig van Deurnese makers. Dit jaar bestaat Deurne 1300 jaar, het thema van het festival dit jaar is dan ook ‘De Nacht Blikt Terug’. ,,Zonder de Peelrandbreuk had Deurne nooit bestaan”, zegt Koppens. ,,Daarom besteden we daar dit jaar extra aandacht aan. Je kunt hier in Deurne daadwerkelijk de breuk zien.” Op die exacte plek speelt een film over een aardbeving. ,,We vinden het belangrijk dat de film moet passen bij de plek waar we hem laten zien.”
Ik wist niet zo goed waar ik naartoe ging, maar ik wilde in ieder geval even komen kijken
Bij Het Dinghuis wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van Deurne. Filmmakers Frans van de Pas en Henk Goorts vertellen de geschiedenis van Deurne door middel van vijf korte films, genaamd Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne. ,,Frans zorgde voor de verhalen en ik voor de beelden”, zegt Goorts tijdens de introductie van de films.
Mariet Verberne (69) uit Vlierden is al vaker bij de Nacht van het Witte Doek geweest. ,,Het is leuk. Heel anders dan anders wel. De vorige keer stonden we op de Markt te dansen en nu zitten we gezellig op het terras hier.” De 59-jarige Annemie van Lierop uit Grashoek is voor het eerst naar het festival gekomen. ,,Ik ken de schilder hier”, ze wijst naar schilder Han Nooijen die tijdens de film een schilderij van het aangrenzende kasteel maakt. ,,Ik wist niet zo goed waar ik naartoe ging, maar ik wilde in ieder geval even komen kijken. De film van net ging over Helenaveen dus dat vond ik erg interessant.”
Volle dienbladen
Ondertussen heeft op de Markt de band plaatsgemaakt voor de film ‘Knives Out'. Serveerders lopen met dienbladen vol met glazen bier tussen de tafeltjes. Janne van Kessel (25) werkt bij Beekman & Beekman en heeft een drukke avond. ,,Echt tijd om de film te kijken heb ik niet, maar af en toe klets ik wat met de gasten. Je ziet het dorp echt opbruisen. Mensen zijn lekker buiten en het kan prima met de coronaregels.” De 16-jarige Annemarie Beijers uit Deurne zit op het terras. Voor haar is het de eerste keer dat ze bij de Nacht is. ,,Het oogt gezellig hier op de Markt. De sfeer is goed en de film is leuk dus ik denk wel dat ik vaker terug kom.”
Er is ook aan de jonge generatie gedacht. Zaterdagmiddag kunnen kinderen zelf kunst maken bij de Torenstraat. Verf, glitters en goeie zin: de ingrediënten voor de kunstmiddag. Nadat alle kunstwerken gemaakt zijn, lopen de kinderen in een optocht naar de Markt, waar ze een film kunnen kijken. ,,En er is ook een bolletje ijs voor wie wil”, zegt Koppens met een lach.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eindelijk mag er weer gefeest worden: deze festivals en evenementen in Zuidoost-Brabant gaan wél door deze zomer
EINDHOVEN/HELMOND - Afgelast, verplaatst of alleen online: de agenda’s van het afgelopen jaar zagen er overal hetzelfde uit. Maar vanaf zaterdag 5 juni is er weer iets mogelijk. Wat gaat er vooralsnog wél door deze zomer? -
PREMIUM
Opnieuw leren slapen: je levensstijl resetten is makkelijker gezegd dan gedaan
Journalist Maike Jeuken (49) sliep net als heel veel andere Nederlanders slecht. Haar zoektocht naar oorzaken en oplossingen leidt langs verslavende pillen, kussens van kamelenhaar, witte ruis en CBD-olie. En naar haar huisarts: ‘Ik zeg maar niks. Straks schrijft ze mij nog de Bouquetreeks voor.’ -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Liessel heeft buikpijn van strenge kermisregels Deurne: ‘We hadden zo'n mooie plannen’
Ze zijn zwaar teleurgesteld, de horeca-ondernemers in Liessel. Al hun plannen voor het bouwen van een feest tijdens de kermis werden afgewezen door de gemeente. ,,En dat terwijl er op andere plekken wél van alles mag.”
-
Vijf films uit liefde voor Deurnese historie
DEURNE - Beeldend vertellen, dat doet Frans van de Pas uit Ysselsteyn in zijn voorstellingen, vaak in de rol van een historisch figuur. Oud-collega Henk Goorts uit Deurne maakt al jaren filmopnames, bijvoorbeeld van de Royal Music Night. Samen zijn ze nu hun eerste, grote project aangegaan: vijf korte films over de Deurnese geschiedenis. -
-
-
Festivalsfeer op 30e ‘Nacht van het Witte Doek’ in Deurne
DEURNE - Een 30-jarig jubileum, 1300 jaar Deurne en een vierdaags programma; de Nacht van Het Witte Doek, van 26 t/m 29 augustus in Deurne, wordt feestelijk. Voorzitter Willy Koppens kijkt met een fijn gevoel vooruit: ,,We zetten een verrekte goed festival neer.” -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.