Volledig scherm
Deurne Stijn Westrik en Marga van der Heijden. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

De Rode Loper bij Peer in Deurne

DEURNE - Voor de tweede keer in haar bestaan brengt de Koninklijke Harmonie Deurne een totaalstuk op de planken. In ‘Peer’ zijn muziek van componist Edvard Grieg, slagwerk, toneel, dans en zang tot een geheel gesmeed. Het stuk is gebaseerd op een Noors verhaal over een recalcitrante jongeman, genaamd Peer Gynt. Na de première sprak deze krant met toneelspelers Stijn Westrik (38), die de titelrol speelt, en Marga van der Heijden (54), die zijn moeder speelt.

Stijn, voor je aan Peer begon had je nog geen enkele toneelervaring. Hoe is het om nu in je eerste stuk meteen de hoofdrol te hebben?

“Het hele proces is machtig mooi. Ik vind het een geschenk dat ik gevraagd ben. Ze zochten iemand die arrogantie kan uitstralen. Via via kwamen ze bij mij uit. In het dagelijks leven ben ik docent Levensbeschouwing aan het Peellandcollege. Ze zeggen dat ik voor de klas ook wel eens acteer. Haha!”

Marga: “Ik speel al acht jaar bij de Peelcomedianten en toen Stijn voor de eerste leesrepetitie kwam, klikte het meteen. Hij had helemaal geen ervaring, maar ging er vol voor. We waren als groep blij verrast met hem.”

Hoe is het om samen te werken met zoveel verschillende Deurnese verenigingen en solisten?

Marga: “Dat is heel bijzonder om te doen. Ik krijg energie als ik in de coulissen sta te wachten en bijvoorbeeld de meiden van LG Dans zie dansen of het wereldkoor Makandra hoor zingen. Iedereen repeteert als club apart. Pas bij de generale repetitie zien we elkaar en dan valt alles op zijn plek.”

Stijn, hoe is het om een leugenaar, bedrieger en vrouwenversierder te spelen?

“Heel leuk! Ik kan me er echt in uitleven, maar ik hoop dat iedereen gezien heeft dat Peer ook een andere kant heeft. Bijvoorbeeld dat hij ook veel moederliefde in zich had. En dat hij op het laatst erachter komt dat al dat liegen en bedriegen maar oppervlakkige laagjes zijn. In het echt is hij anders.”

Is de druk hoger nu alle voorstellingen zijn uitverkocht?

Marga: “Nee, helemaal niet. We zijn juist trots. Het is heel eervol dat zoveel mensen graag onze voorstelling willen zien.”

Stijn: “Ik was wel gespannen van tevoren, maar dat was positieve spanning. Zo van: ‘Laten we beginnen!’ Ik kreeg er alleen maar meer plezier in toen ik hoorde dat alle kaartjes verkocht zijn. Dat geldt trouwens voor de hele groep. Straks komt de ontlading op onze afterparty.”