Volledig scherm
PREMIUM
De Wijze Kater. © fotomeulenhof/Bert Jansen

De Wijze Kater in Mariahout: 100 jaar oud en nog steeds actueel

MARIAHOUT - Toneelvereniging Mariahout stelt op een komische manier misstanden aan de kaak in ‘De Wijze Kater’. Het stuk ging zaterdag in première.

Quote

Op het eerste gezicht lijkt dit stuk een sprookje te zijn, maar dat is het zeker niet. Er wordt je echt een spiegel voorgehou­den

Kees van Roosmalen

Het stuk vertelt het verhaal van de arme Jonathan die schulden heeft bij het hele dorp en er opeens achterkomt dat zijn kater Hans kan praten. Als deze kater vervolgens naar het kasteel van de koning geroepen wordt om een rattenplaag op te lossen, ontdekken Jonathan en Hans dat daar ook niet alles rozengeur en maneschijn is. ,,Op het eerste gezicht lijkt dit stuk een sprookje te zijn, maar dat is het zeker niet. Er wordt je echt een spiegel voorgehouden’’, zegt Kees van Roosmalen (de koning).

De Wijze Kater werd in 1917 geschreven door de bekende toneelschrijver Herman Heijermans. ,,Het stuk is nog steeds actueel. Het gaat immers over de verschillen tussen arm en rijk, macht en geen macht en wat dat doet met mensen’’, legt Antoon van der Burgt (Jonathan) uit. Van der Burgt krijgt het in het stuk onder meer aan de stok met zijn moeder Gerda (bakker). Toch is De Wijze Kater absoluut geen zware kost, mede dankzij Heijermans spitsvondige teksten.