Volledig scherm
Perceel familie Panhuijzen aan de Langstraat 79 in Deurne.

Deurne legaliseert situatie: Hovenier Panhuijzen mag wagens parkeren

DEURNE - De Deurnese hovenier Panhuijzen mag van de gemeente reinigingswagens op zijn terrein parkeren. Ook de te groot uitgevallen gebouwen zijn nu gelegaliseerd. De buren vinden dat de ondernemer nog altijd veel activiteiten uitvoert die in hun ogen wettelijk niet mogen.

De buren troffen elkaar maandag weer in het Deurnese gemeentehuis. De twee partijen maakten aan de commissie die bezwaren van burgers behandelt duidelijk dat ze het niet eens zijn met beslissingen van de gemeente.

De afgelopen maanden stonden de buren meer dan eens tegenover elkaar voor juristen en rechters om het gelijk aan hun zijde te krijgen. Voor Panhuijzen was de missie gisteren helder. Hij wil de boete die boven zijn hoofd hangt kwijt. Toen hij maanden terug een controle van de gemeente kreeg, bleek dat hij veegwagens en kolkenzuigers op zijn terrein aan de Langstraat 79 heeft staan, terwijl dat volgens de regels op die plek niet mocht. Panhuijzen had toestemming voor zijn hoveniersbedrijf en loonwerk. Reinigingstechniek viel daarbuiten.

Vergunning

Deurne eiste van Panhuijzen vervolgens dat hij de wagens weg zou halen en stopte met dat bedrijfsonderdeel, anders zou hij een geldboete krijgen. Inmiddels heeft hij een vergunning aangevraagd voor het stallen van de wagens en de gemeente heeft die verleend, bleek gisteren. Het gaat om een tijdelijke toestemming van tien jaar. ,,Wij menen dat die dwangsom nu dus ook opgeheven kan worden", zei mr. Crooijmans namens zijn cliënt.

De buren denken daar heel anders over. De advocaat van de familie Arts, mr. Van den Akker, liet weten dat Panhuijzen zijn wagens alleen ín de loods mag stallen en niet daarbuiten. Dit staat volgens hem in de regels van de gemeente. Ook komt Panhuijzen op twee punten zijn verplichtingen niet na, waardoor de nieuwbouw nog steeds niet legaal is. ,,Belangrijkste punt: hij heeft meer teruggebouwd dan gesloopt. Dat mag helemaal niet."

Ook zijn de buren fel tegen de opslag van materiaal op de plekken waar de bestemming 'groen' op zit.

,,Mijn cliënten hebben vanaf het begin afspraken gemaakt met Panhuijzen en hij komt er helemaal geen een na", liet Van den Akker weten aan de bezwaarschriftencommissie.

De conflicten blijven zich opstapelen. Inmiddels ligt er ook een verzoek van Panhuijzen bij de gemeente om tegen Arts handhavend op te treden. Er zou door hem buiten het bouwblok zijn gebouwd en er zou sprake zijn van bedrijvigheid. De gemeente onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerder. Een bemiddelaar die op verzoek van de Deurnese raad probeerde de twee partijen samen te brengen, gaf de opdracht in het najaar terug.

Uitspraak over een aantal weken.