Leden van KDO waren vorig jaar bij de commissievergadering in Deurne die over de nieuwe accommodatie ging.
Volledig scherm
Leden van KDO waren vorig jaar bij de commissievergadering in Deurne die over de nieuwe accommodatie ging. © ED

Deurne zegt turnclub gevraagd bedrag toe

DEURNE - Een belangrijke stap voor turnvereniging KDO in Deurne op weg naar een nieuwe accommodatie: het college wil de gevraagde 693.000 euro beschikbaar stellen. Daar moet de gemeenteraad op 3 juli nog wel mee akkoord gaan. 

De nood is hoog bij KDO. De club maakt nu gebruik van de voormalige Dr. Huub van Doorneschool aan de Haspelweg. Een verouderd gebouw met tal van gebreken. Onlangs nog luidde de club de noodklok omdat water en elektra het lieten afweten. Intrek nemen in een andere bestaand pand is geen optie, herhaalt voorzitter Leo Cuijpers nog eens. ,,Voor een vereniging van 450 leden is er geen geschikt gebouw.” 

De club heeft als voorkeur nieuwbouw bij het scholenvierkant. ,,Daar zit de lopersgroep, SJVV, de tennisclub. Zo kun je combinaties leggen, om bijvoorbeeld grotere activiteiten te organiseren. De samenwerking met het voortgezet onderwijs is ook een belangrijk onderdeel. Net als de bereikbaarheid.”

Onderzoek

KDO kwam in 2017 al met een uitgewerkt plan voor een nieuwe accommodatie. En vroeg tien een eenmalige subsidie van 6 ton. Cuijpers: ,,De politiek nam toen geen besluit, maar liet een onderzoek doen naar alle binnen- en buitensportaccommodaties in Deurne. Hierin werd bevestigd dat KDO in erbarmelijke omstandigheden verkeert en naar iets nieuws toe moet. Dat wisten wij natuurlijk al.”

In december sprak de Deurnese raad uit dat de gemeente nu snel aan de slag moest. KDO kreeg de vraag om zijn eerdere rapport te actualiseren. ,,Er zijn wat dingen veranderd en prijzen zijn gestegen. We kwamen nu uit op een bedrag van 693.000 euro.”

Investeren

Daarmee levert de gemeente een belangrijk aandeel in de kosten. Cuijpers: ,,Je praat bij een nieuwe accommodatie over 1,2 tot 1,4 miljoen. Wij gaan ook zelf als club investeren, maar zijn beperkt daarin. Wel zijn er subsidiemogelijkheden via het nationaal sportakkoord, voor 20 tot 25 procent.”

Wanneer denkt de club een nieuw gebouw te betrekken? ,,Het duurt tussen de één en twee jaar. Ik durf dat niet precies te zeggen. Het zou mooi zijn als we niet nog twee winters in dit pand zitten.”