Volledig scherm
EINDHOVEN - Kantongerecht op het Stadhuisplein © Jean Pierre Reijnen

Deurnese huurders mogen niet meer in de stallen komen: verhuurder Kuijpers trekt aan langste eind in rechtszaak

DEURNE - Deurnenaar H. Kuijpers trekt aan het langste eind in het conflict dat is ontstaan met de huurders van zijn boerderij. Volgens de rechter mogen de heren Vaes en Van de Vijver geen gebruikmaken van de stallen en schuren op het terrein.

De verhoudingen tussen de Deurnese nertsenhouder en verhuurder H. Kuijpers en de twee huurders van zijn boerderij, W. Vaes en J. van de Vijver, staan al tijden op scherp. Vaes en Van de Vijver schakelden meerdere keren de politie in omdat ze zich door hun huisbaas bedreigd en geïntimideerd voelden. Dit nadat hij spullen van hen vanuit de garage op straat zette, de toegang tot ruimtes blokkeerde en de poort naar het erf voorzag van een kettingslot.

Kuijpers was op zijn beurt nijdig op zijn huurders omdat zij opslagruimtes in gebruik namen die volgens hem niet door hem verhuurd werden. Om helder te krijgen wat er nu precies bij het gehuurde hoorde en wat niet, stapten Van de Vijver en Vaes onlangs naar de rechter. Ze eisten dat Kuijpers voortaan alleen met hun toestemming op het perceel zou kunnen komen. Daarnaast zou hij de blokkades voor de stallen en de slot van het hek moeten weghalen. Geen van deze eisen is overeind gebleven in het eindoordeel van de kantonrechter, blijkt nu uit de uitspraak. Kuijpers werd op de meeste punten in het gelijk gesteld. Volgens de rechter is bewezen dat alleen het huis en de tuin onder de overeenkomst vallen. Dit betekent dat de huurders de bijgebouwen niet mogen gebruiken. De rechter oordeelde wel in het voordeel van de twee huurders dat er geen sprake is van een bruikleenovereenkomst, maar van een huurcontract.

Kuijpers stelde tijdens de zitting dat de twee alleen de tuin en de boerderij tegenover zijn nertsenfokkerij huren en niet de bijgebouwen. Van de Vijver en Vaes verklaarden dat Kuijpers hen zelf had aangeboden de ruimtes te gebruiken als ze deze schoon zouden maken. De problemen ontstonden volgens de advocaat van Kuijpers, mr. Rhoe, toen zijn cliënt een deel van de stallen wilde gaan gebruiken. Volgens Kuijpers weigerden de twee de ruimtes leeg te halen, ondanks dat hij daar meerdere keren om had gevraagd. Uiteindelijk heeft hij ze zelf ontruimd en gebarricadeerd. Deze barricades hoeft Kuijpers niet weg te halen omdat het volgens de rechter zijn eigen ruimtes zijn. De siertuin en het huis mag hij daarentegen niet betreden zonder goedkeuring van de huurders. Omdat Van de Vijver en Vaes op de meeste punten verloren hebben moeten zij de proceskosten van Kuijpers betalen. Of er een vervolg komt, is nog onduidelijk.

  1. Weg in Someren waar twee mannen in waterbassin verongelukten wordt niet afgesloten
    PREMIUM

    Weg in Someren waar twee mannen in waterbas­sin verongeluk­ten wordt niet afgesloten

    SOMEREN - De Broekstraat in Someren wordt vooralsnog niet afgesloten door de gemeente. De locatie van het ongeluk van vorige week donderdag is een openbare plek waar jongeren graag samenkomen. Het is voor iedereen toegankelijk, zolang daarmee geen overlast aan anderen wordt veroorzaakt, reageert de gemeente desgevraagd. ,,De gemeente heeft de laatste jaren geen meldingen ontvangen van overlast op deze locatie. Vooralsnog zal de gemeente dan ook geen maatregelen treffen op deze plek.”