Leerlingen uit Zeilberg wijzen naar hun creaties onder toeziend oog van de bewakers.
Volledig scherm
Leerlingen uit Zeilberg wijzen naar hun creaties onder toeziend oog van de bewakers. © FotoMeulenhof

Deurnese schooljeugd reist door cultuur via bieb, theater en museum

DEURNE - Veertienhonderd kinderen van veertien verschillende Deurnese basisscholen gingen op ontdekkingsreis door hun eigen dorp, naar aanleiding van de kinderboekenweek. Wat valt er op cultureel vlak buiten de muren van school allemaal te beleven? 

,,Van harte welkom allemaal”, roept Maud (12). Ze is samen met Linda (11) aangewezen als spreker. Samen houden ze  in museum De Wieger een praatje voor het publiek, de kinderen verzorgen de opening namelijk helemaal zelf. Bij de deur worden bezoekers warm verwelkomd door gastvrouwen en -heren. Verder lopen er nog bewakers, fotografen, journalisten en cateraars rond. Ieder kind heeft een eigen taakje gekregen. 

De leerlingen van groep zes van basisschool Zeilberg verzamelen zich rondom een rood lint. Zij mogen namens alle deelnemers de expositie openen. De schaar wordt gebracht, op een kussentje. Een kind krijgt de eer om het lint door te knippen. Daarna volgt luid gejuich en geklap. Ze kunnen hun ‘kunst’ nu eindelijk aan hun ouders en andere belangstellenden laten zien. 

Op reis door eigen woonplaats

Van begin september tot half november zijn leerlingen van de bovenbouw in Deurne bezig geweest met het kinderboekenweekproject rond het thema ‘reizen’. Hoe dat in te vullen, is per woonplek zelf bepaald. Projectleider Gemma Rakels heeft dat voor Deurne gedaan. Door haar aansporing zijn de kinderen op reis gegaan in hun eigen woonplaats  om uit te vinden wat er zoal te beleven valt in de bibliotheek, het Cultuurcentrum en het museum.

Samen een boek lezen, daar is het avontuur op school mee gestart. In de bibiotheek hebben de kinderen naar de symbolen op de rekken gespeurd zodat ze nu weten hoe ze iets moeten opzoeken in een catalogus. Op de volgende halte, het Cultuurcentrum, heeft professioneel verhalenvertelster Annie Mulder de schooljeugd mee op reis naar Griekenland genomen. 

Met de start van de expositie hebben ze finish van hun reis bereikt. ,,Door dit project maken we de kinderen bewust van het feit dat al deze dingen in Deurne te vinden zijn‘’, vertelt Rakels. ,,Ze leren zo dat er buiten de muren van school veel te ontdekken is.”

Ga je mee op reis?

Op een speelse manier in aanraking komen met kunst, cultuur en literatuur, daar draait het om. ‘Ga je mee op reis?’ heet nu ook de tentoonstelling. Op vakantie gaan, speelse literatuur en het ouder worden door de jaren heen (de reis van het leven) zijn onderwerpen die erin voorbij komen. 

De expositie bestaat uit een honderdtal papieren vliegtuigjes, gevouwen en versierd door de scholieren. De creaties van Pieter (11) en Martijn (11) hangen er ook tussen. ,,We vinden het heel bijzonder dat wij mogen exposeren in een echt museum. Leuk dat wij dit mogen meemaken.‘’ 

 De tentoonstelling is te bekijken tot en met 12 januari in museum De Wieger, tijdens openingstijden.