Leerlingen van de Kleine Kapitein in Bakel proberen geluid te krijgen uit didgeridoos.
Volledig scherm
Leerlingen van de Kleine Kapitein in Bakel proberen geluid te krijgen uit didgeridoos. © FotoMeulenhof

Dierengeluiden in klaslokaal van basisschool de Kleine Kapitein in Bakel

BAKEL - Op de Kleine Kapitein in Bakel kregen leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 een workshop didgeridoo bespelen. De openbare school verwerkt de wereldoriëntatievakken in een thema. Deze keer ging het over de Aboriginals en Australië.

,,Het is toch wel anders dan ik me had voorgesteld", zegt Kalle. ,,Ik had hogere tonen gedacht en wist niet dat je hiermee ook dierengeluiden kan laten horen."

Jan Terpstra die deze workshop geeft, legt aan de leerlingen uit dat de didgeridoo een holle stam, of tak van eucalyptushout is die door termieten is uitgehold. En hij laat zien op wat voor manier ze geluid uit de didgeridoo kunnen krijgen. ,,Zeg tegen je zelf 'adem in en adem uit', en ontspan als je uitademt."

Bij de meeste leerlingen komt er bij de eerste poging al geluid uit de didgeridoo. Eén voor één moeten de kinderen laten horen of ze de methode goed kunnen toepassen. De meesten houden de lippen te 'strak' met blazen. Maar bij Lotte, Joes, Sem en Lana gaat het bij de eerste poging al goed.

De tweede oefening wordt al wat moeilijker: de leerlingen moeten na het inademen en bij het uitademen hun wangen bol maken, adem uitpersen en hun lippen laten trillen.

Wat de leerlingen erg leuk vinden, zijn de dierengeluiden die Terpstra maakt op zijn instrument. ,,Ook de leerlingen mochten proberen het geluid van een dingo uit de didgeridoo te krijgen. Maar dat lukte niet zo goed. Er kwamen wel dierengeluiden uit maar niet via het instrument."

,,Het was wel erg leuk", vertelt Vera na afloop, ,,maar ik kreeg er bijna geen geluid uit."

We zijn al enkele weken bezig met dit thema, Aboriginals en Australië", zegt juf Franka. ,,De leerlingen gaan bekijken wat ze hierover weten en wat ze willen weten. Die vragen gaan we clusteren en van daaruit worden groepjes verdeeld in bijvoorbeeld onderzoeken, natuur en dieren, feest, muziek en instrumenten. Daaruit kwam deze workshop.

,,Het was best wel leuk maar mijn lippen werden wel moe en trilden", zegt Kalle. ,,Ik blijf toch liever drummen."