Volledig scherm
GEMERT Leerlingen van de Michaëlschool startten in 2013 de bouw van de nieuwe school samen met de Ds. Swildensschool. © Ton van de Meulenhof

Domper van acht ton voor scholenkoepel in Gemert

DEN HAAG/GEMERT - Het slechte nieuws diende zich al min of meer tijdens de behandeling aan maar nu moet scholenstichting GOO Onderwijs en Opvang in Gemert van de rechter daadwerkelijk 357.571 euro bijzondere subsidie terugbetalen aan onderwijsminister Arie Slob. 

Dit  heeft de Raad van State bepaald in het hoger beroep van het ministerie. De uitspraak heeft ook tot gevolg dat een ander deel van de subsidie niet wordt uitbetaald. In totaal is de strop voor het schoolbestuur circa 800.000 euro.

Het terugdraaien van de subsidie door de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft te maken met het samengaan in 2014 van basisscholen Ds. Swildenschool en de Michaëlschool. De nieuwe school ging De Samenstroom heten. Volgens GOO ging het om een fusie tussen de twee scholen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Dat gebeurde ook. Maar volgens een onderwijsinspectierapport ging het niet om een echte fusie. De Ds Swildenschool had namelijk geen leerlingen meer toen die samenging met de Michaëlschool. Alle leerlingen waren op de fusiedatum al uitgeschreven naar andere scholen. 

De Raad van State is het eens met de minister dat het in Gemert niet om een fusie ging. ,,Zonder leerlingen kan een school niet bestaan’’, schrijft de Raad van State.