Volledig scherm
Mandy Prinsen, Jimmy van de Leemputten en Antoon van Schaijk. © FotoMeulenhof

DorpsDiner als bindmiddel op zaterdag 9 mei in Beek en Donk

BEEK EN DONK - Als het aan de organisatie van Het DorpsDiner ligt, fietst heel Beek en Donk op zaterdag 9 mei kriskras door het dorp op zoek naar eetlocaties: 'Samen eten verbindt.'

Wat weet je eigenlijk over je straatgenoot die je altijd zo vriendelijk groet? Wie is toch die dame die je steevast op zaterdag in de supermarkt tegenkomt? Waarom brengt die interessante vader zijn kinderen alleen op donderdag naar school?

Veel inwoners van Beek en Donk komen elkaar regelmatig tegen in hun dorp, maar kennen elkaar nauwelijks. En dat is zonde, vinden Jimmy van der Leemputten, Mandy Prinsen en Antoon van Schaijk. Samen organiseren ze op zaterdagavond 9 mei de eerste editie van Het DorpsDiner; vergelijkbare evenementen hebben in andere plaatsen al hun succes bewezen. 

Dorpse karakter missen 

,,Beek en Donk heeft 11.000 inwoners", zegt Van Schaijk. ,,Maar als er iets georganiseerd wordt, zie je vaak dezelfde mensen. Dat willen we doorbreken. We missen soms het dorpse karakter.”

Het idee achter Het DorpsDiner is simpel, vervolgt Van der Leemputten: ,,Elke inwoner kan zich aanmelden als eter of als kok. Wij delen alle aanmeldingen op in tafels van acht personen; één koksduo en zes gasten. We hanteren drie gangen en per gang wisselen de deelnemers van locatie.”

Prinsen: ,,Diner is misschien al een groot woord. Gezelligheid moet voorop staan. Daarom vragen we slechts € 17,50 per deelnemer.” ,,Iedereen moet mee kunnen doen", vult Van Schaijk aan. ,,Het moet een sfeervolle en laagdrempelige, open avond worden. We willen de hele gemeenschap met elkaar in verbinding brengen." 

Verrassingseffect

Die verbinding begint op 9 mei al om 18.00 uur. Alle deelnemers worden op een centrale locatie ontvangen, waarna ze op weg gestuurd worden voor hun eerste gang. Via een bericht op hun telefoon krijgen de eters vervolgens de adressen door van de tafel waar hun volgende gang geserveerd wordt. Prinsen:,,Het idee is dat je vooraf niet weet bij wie je bent ingedeeld. Dat maken we pas op het laatste moment bekend. Wij denken dat dat verrassingseffect bijdraagt aan onze doelstelling.”

De organisatie hanteert bovendien een redelijk strak tijdschema. Om 22.00 uur moet het dessert namelijk verorberd zijn, zodat iedereen kan aansluiten bij de after-party. Van Schaijk: ,,We willen een feestelijk slotakkoord geven om de collectiviteit te benadrukken."

De koks worden ondersteund bij hun diensten. De organisatie zal ze voorzien van mandjes met lokale lekkernijen en materiaal om de eettafels feestelijk aan te kleden. Alles om Beek en Donk op 9 mei een smakelijke en sfeervolle avond te bezorgen, besluit Prinsen: ,,We hopen dat iedereen op de fiets komt. Zodat er de hele avond kriskras mensen door het dorp fietsen."

Aanmelden voor Het DorpsDiner in Beek en Donk kan van 1 maart tot en met 27 april via hetdorpsdiner.nl. Op de avond zelf, 9 mei, krijgen alle deelnemers hun dinerlocaties door.