Duiding brengt diepgang in conflict vernatting de Peel: ‘We laten de lezer oordelen’
TerugblikHELMOND/DEURNE - Het ED berichtte afgelopen jaar uitgebreid over een fel conflict tussen bewoners en overheid. Inzet: de vernatting van peelgebied het Leegveld in Deurne. Een dergelijk lokaal thema bewijst de waarde van een sterk regionaal dagblad, laat verslaggever Hans van de Ven zien.
“Dit is echt een strijd tussen plannen en praktijk”, zegt Hans van de Ven, verslaggever en vervangend chef bij de Helmondse redactie van het ED. “Een belangenconflict tussen de overheid enerzijds. En bewoners die zich zorgen maken anderzijds. Het gaat daarom uiteindelijk over vertrouwen in de politiek. Dat maakt het interessant.”
Vanaf september vorig jaar bezocht Van de Ven meerdere malen Helenaveen, Griendtsveen, Deurne en Liessel. Die dorpen grenzen aan het Leegveld, een natuurgebied dat onder meer het beschermde Natura 2000 gebied De Deurnsche Peel bevat. Door verdroging en te hoge stikstofwaardes dreigt het unieke hoogveenlandschap hier te verdwijnen. Om dat tegen te gaan wordt het Leegveld door Waterschap Aa en Maas, met medewerking van Provincie Noord-Brabant en Staatsbosbeheer en ondersteund door Europese subsidies, stapsgewijs ‘vernat’. Door het grondwaterpeil te verhogen willen de overheden een terugkeer van het oorspronkelijke hoogveen bewerkstelligen, is de gedachte.
Faliekant tegen
Het speelt enorm onder de lokale bevolking en je krijgt het niet in één verhaal gevat
Bewoners en boeren zijn vanaf de start van de planvorming echter faliekant tegen het voornemen. Ze vrezen voor ernstige overlast door de vernatting, en die zorgen lijken ook uit te komen. Sinds het waterpeil wordt verhoogd melden zij drassige en dus onbruikbare landbouwgrond, ondergelopen kelders, gescheurde muren en een aanzienlijke toename van muggen. Op een warme zomeravond lekker buitenzitten is daardoor nauwelijks nog mogelijk.
“Het raakt de mensen écht”, vervolgt Van de Ven. “Ze hebben het zelfs over een volgend ‘Groningen’. Het is daarom bij uitstek een thema waarmee een regionaal dagblad zich kan onderscheiden. Het speelt enorm onder de lokale bevolking en je krijgt het niet in één verhaal gevat.”
Het eerste verhaal over de vernatting van het Leegveld schreef Van de Ven in september 2018, toen duidelijk werd dat de plannen door zouden gaan. Er werd een bijeenkomst in Helenaveen georganiseerd waar Provincie, het waterschap en Staatsbosbeheer bewoners en belanghebbenden meer toelichting verschaften. “We waren als pers niet uitgenodigd”, zegt Van de Ven. “Maar een aantal bewoners benaderde ons. Want zo gaat dat vaak. Het begint bij mensen die ergens tegen zijn. En hier waren heel veel mensen tegen.”
Dat Van de Ven het thema onder zijn hoede nam en niet Daphne Broers, de vaste verslaggever voor de gemeente Deurne waar het natuurgebied ligt, had een even praktische als logische grondslag. Broers woont zelf in Helenaveen, zegt Van de Ven: “Dat maakte het voor haar een lastig onderwerp. Zij kent veel bezwaarmakers en is persoonlijk betrokken.”
Overheid krijgt verhaal niet verkocht
Al bij het maken van het eerste verhaal begreep Van de Ven dat er meer aan de hand was dan een simpel conflict tussen twee kampen met verschillende meningen, vertelt hij: “Ik heb beide partijen gesproken. Het streven van de overheid is hartstikke helder. Iedereen begrijpt de waarde van natuur. Misschien wel juist bewoners van het buitengebied. Zij kiezen er bewust voor om in het groen te wonen en zijn vaak heel begaan met hun omgeving.” Het intrigeerde hem dat de overheden, ondanks een duidelijke onderbouwing en stevige compensatieregelingen, hun verhaal niet verkocht kregen: “Onder de bezwaarmakers overheerste het gevoel dat de overheid hun zorgen wel snapte, maar desondanks gewoon doorging met de plannen. Dat leidde direct tot gebrek aan vertrouwen.”
Van de Ven werd, na het eerste verhaal, uitgenodigd voor een protestactie, waarbij bewoners en boeren het Leegveld afsloten onder de slogan ‘Help de Peel verzuipt’. Van de Ven: “Dat was grappig. En slim. Met zo’n actie bereik je de media natuurlijk wel.”
Die protestactie bereikte niet alleen de media. Ze leidde tevens tot een spoeddebat bij Provinciale Staten in Den Bosch, waar Van de Ven als verslaggever ook aanwezig was. Lachend: “Zo gaat dit in ons vak. Je begint ergens aan en wordt er in meegezogen. Uiteindelijk ben je expert.”
Dat laatste kan in dit geval bijna letterlijk genomen worden, voegt hij direct toe: “Het is ook een heel technisch verhaal. Ik ben van huis uit geen landbouwdeskundige en heb me over sommige onderdelen echt in moeten lezen. Die uitdaging lag er dus ook. Om dat technische aspect in heldere taal op te schrijven voor onze lezers.”
Duiding is ook taak van de journalist
Tegelijkertijd bleef de onderliggende vraag -‘Wat gaat hier mis?’- Van de Ven boeien. Hij besloot het conflict te behandelen in een beschouwing. “Om wat dingen naast elkaar te zetten”, zegt hij. “Duiding behoort ook tot het takenpakket van een journalist; rustig achterover leunen en overdenken wat er feitelijk aan de hand is. Het viel me op dat de partijen zo rechtlijnig tegenover elkaar bleven staan. De crux zit bij de pijn van de mensen. ‘Als er zoveel verzet tegen de plannen is, heb je als overheid dan wel geprobeerd voldoende draagvlak te creëren?’, vroeg ik me af.”
Een vraag die uitdrukkelijk niet als stellingname bedoeld is, haast hij zich te zeggen: “Ik heb het verhaal van het waterschap, Provincie en Staatsbosbeheer steeds tegenover de mening van de bewoners gezet.”
Want precies daar ligt de kracht van het Eindhovens Dagblad als sterk regionaal medium, besluit Hans van de Ven: “De belangen zijn aan twee kanten groot. Toch zullen landelijke kranten dit nooit uitgebreid oppikken. Wij kunnen het in begrijpelijke taal opschrijven, mét kennis van zaken. We hebben bovendien geen oordeel. Dat laten we via onze verhalen aan de lezers.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Praten over Peel neemt zorgen niet weg
DEN BOSCH - De maatregelen voor vernatting van De Peel stonden weer op de agenda bij de provincie. Nu tijdens een rondetafelgesprek, waar de Statenleden zich lieten bijpraten door voor- en tegenstanders. -
PREMIUM
Waterschapsman weerlegt uitspraken actiegroep Peel
DEURNE/DEN BOSCH - Het was klare taal die de actievoerders tegen vernatting van De Peel vorige week bezigden. ‘Ze gaan 700 hectare water maken in plaats van 300. Het gebied dat we hier zien, wordt dan helemaal nat tot aan Helenaveen toe. En alle bomen gaan weg', zo formuleerde een woordvoerster de grieven. ‘Help, de Peel verzuipt’, is dan ook de slogan. Ernest de Groot, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas, komt nu met een tegengeluid. Volgens hem zijn de uitspraken van de actiegroep ‘te kort door de bocht’. -
PREMIUM
Liessel verenigt zich tegen water
LIESSEL - Een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen het plan voor vernatting van de Peel komt uit Liessel, waar Henny van Ooij zelf een onderzoek liet uitvoeren naar de gevolgen. Hij mobiliseerde woensdagavond de buurt. -
PREMIUM
Droogte legt de geschiedenis van De Peel bloot
DEURNE - Door de droogte van vorig jaar en het tekort aan neerslag dit jaar, is het waterpeil ook in de Peel laag. Eeuwenoud kienhout en oude turfputten en turfbedden zijn zichtbaar geworden. -
PREMIUM
Nieuwe verhalen uit vervlogen tijd door Ed van de Kerkhof: De Peel van Rondom de Mussenkeet
DEURNE - Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel verschijnt binnenkort het boek Rondom de Mussenkeet van Deurnenaar Ed van de Kerkhof. De voormalige verslaggever van deze krant is er in geslaagd een historisch naslagwerk te maken dat tegelijkertijd leest als een spannend boek.
-
PREMIUM
1e Leegvelderdag in Deurne: ‘Dit zouden meer boeren moeten doen’
DEURNE - Op de fietsroute langs het Leegveld in Deurne was het op Tweede Paasdag nóg drukker dan op een ’normale’ zonnige lentedag. De reden: de eerste Leegvelderdag van de nog jonge coöperatie Leegveld. -
Weerstand tegen natte Peel houdt aan
DE PEEL - Als het aan de provincie, Waterschap Aa en Maas en Staats- bosbeheer ligt, wordt eind dit jaar dan eindelijk een begin gemaakt met de vernatting van De Peel. Bezwaarmakers uit het gebied hebben de juridische strijdbijl echter nog niet begraven. -
Jan Althuizen schildert al een halve eeuw in De Peel: 'De Peel heeft duizend gezichten'
GRIENDTSVEEN - Hij struint al een halve eeuw door de Peel met een tas vol verf en penselen, Jan Althuizen. Komend weekend viert de schilder en oud-docent zijn jubileum. Iedereen is welkom in zijn atelier in Griendtsveen.