De informatiefolder van KPN met de aankondiging dat het bedrijf glasvezel gaat aanleggen in Deurne.
Volledig scherm
De informatiefolder van KPN met de aankondiging dat het bedrijf glasvezel gaat aanleggen in Deurne. © ED

E-Fiber gaat door in Deurne, ondanks concurrentie KPN

DEURNE - E-Fiber gaat definitief door met het aanleggen van glasvezel in de hele gemeente Deurne, ook al wil KPN ook een eigen netwerk aanleggen. Dat bevestigt de gemeente Deurne na vragen vanuit de politiek.

De komst van KPN als nieuwe speler in de glasvezelaanleg in Deurne heeft de afgelopen weken niet alleen de bewoners maar ook politieke partijen bezig gehouden. Leo Cuijpers sprak namens het CDA zijn vrees uit dat E-Fiber mogelijk afziet van de aanleg omdat de markt ineens helemaal veranderd is. E-Fiber gaf in januari aan de hele gemeente van glasvezel te voorzien. Andere partijen waren er toen niet. De vrees van het CDA  is onterecht, lieten burgemeester en wethouders maandag weten.  ,,E-Fiber heeft aan ons bevestigd dat zij doorgaan met de aanleg van het glasvezelnetwerk.” 

Legeskosten

Ook VVD-Deurne had een aantal vragen naar het gemeentebestuur gestuurd. De partij pleitte er voor KPN meer te laten betalen voor de aanleg van de kabels in de grond dan E-Fiber. Dit omdat E-Fiber de hele gemeente wil voorzien en KPN alleen de kern van Deurne. ,,Om een glasvezelaansluiting voor eenieder in de gemeente mogelijk te maken, heeft Deurne besloten om voor de samenwerking met E-Fiber de legeskosten aan te passen en zo de aanleg ook voor de leverancier financieel aantrekkelijk te maken”, aldus Peter Eijsbouts van de partij. 

De ene ondernemer meer laten betalen dan de andere is onmogelijk, laat de gemeente weten. Die verlaging geldt niet alleen voor E-Fiber. ,,Op 13 maart 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met de wijziging van de leges. Sindsdien geldt voor alle kabel- en leidingprojecten met een tracé groter dan tien kilometer dat gewerkt wordt met een projectbegroting. Dit omdat de leges anders onevenredig hoog zijn. De projectbegroting geldt zowel voor E-Fiber (tracé circa 400 km) als voor KPN Netwerk NL (tracé circa 120 km).”