Volledig scherm
Bakelleien. © Jeanne van Ansem

Eerst puzzel maken, dan pas vragen beantwoorden; Bakelse dorpskwis begint pittig

BAKEL - Voor de teamcaptains begon Bakelleien, de dorpskwis in Bakel, zaterdag al meteen pittig bij het afhalen van het vragenboek. Ze moesten een puzzel maken, voordat ze de tas met het vragenboek meekregen. Sommige waren snel, maar veel deelnemers hadden best wel moeite om alle stukjes op zijn plaats te leggen. 

 In de Kortestraat bij de familie Vereijken stond het team Debakel klaar om de vragenlijsten te verdelen. Wout Vermeulen en Theo Crooijmans kregen een vragenlijst en foto`s over Bakel. Welke oren horen bij deze Bakelnaar, Freddy Kuipers was meteen gevonden. ,,Dit moet Toontje Verberkt zijn. Het is wel moeilijk ze hebben tegenwoordig allemaal van die glad geschoren koppen”, lacht Vermeulen. Een volgende vragenlijst kwam aan bod. Bij welke Bakelnaar kwamen twee Joodse kinderen terecht? ,,Dat weet ik",  roept Anja Veldman. ,,Die kwamen bij een neef van ons pap Antoon Sleegers in huis. Ons pap heeft daar veel over verteld. Het ene Joodse kind was Andre van Vlijmen, hij is na de oorlog nog vaak in Bakel geweest.”

Vele categorieën vragen waren er over Bakel, zoals vergeten Bakelse woorden. Maar ook foto’s over kunst en kitsch met de vraag in welke straat die staan. Ook kwam het ‘Bakel in de media het afgelopen jaar’ aan bod. 

Om 20.00 uur kwam er een rechtstreekse uitzending van Bakelleien, die alle teams via een link konden beluisteren. In dit uur klonk Bakelse muziek, maar ook veel vragen kwamen in deze uitzending voorbij. Ook buiten opdrachten was er genoeg te doen voor de deelnemers van deze dorpskwis. Bij de Jumbo moest voor 1,50 euro zoveel mogelijk artikelen gekocht worden. De dames van Team Debakel kwamen enthousiast binnen met een doos boodschappen.,, Wij hebben 18 stuks voor precies €,150 vertelt een lachende Carla Vereijken.

Volledig scherm
Bakelleien. © Jeanne van Ansem
  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”