Volledig scherm
PREMIUM
Avondspits op de N270 bij Deurne. © FotoMeulenhof

Extra brede N270: oplossing na gesneuvelde Ruit

HELMOND/DEURNE - Omwonenden van de doorgaande weg tussen Helmond en Deurne worden eind november geïnformeerd over het nieuwe ontwerp voor de N270. Het opwaarderen van die weg is een nieuwe oplossing na het schrappen van de zogenaamde Ruit om Eindhoven. 

De wegenruit om Eindhoven werd als plan gelanceerd om de toenemende drukte rondom Eindhoven en Helmond te verminderen. Als oplossing zou er een nieuwe weg tussen de A50 bij Son en de N279 bij Beek en Donk worden aangelegd. De ruit ging aan diggelen in 2014 omdat Eindhoven en Helmond het niet zagen zitten.

In 2016 werden vervolgens de N279 en de A67 als hoofdwegen -de zogenaamde ruggengraat- aangewezen. De A67 moet daarbij worden verbreed en de kruisingen op de N279 ongelijkvloers worden gemaakt. Verkeer zou zo snel mogelijk vanuit de dorpen en Helmond naar die ruggengraat gevoerd moeten worden. Het nieuwe plan voor de N270 past hier in.

De provincie broedt al sinds 2008 op verschillende nieuwe ontwerpen voor de N270. ,,Het meest recente plan komt uit  2014. Bij deze variant werd nog uitgegaan van De Ruit om Eindhoven. Nu De Ruit niet doorgaat, moeten we een andere oplossing kiezen”, lieten ze omwonenden in Helmond en Deurne deze week per brief weten. Die oplossing, zo meldde het ED een aantal weken geleden, is waarschijnlijk een verbreding naar 2 maal 2 rijstroken, de aanleg van parallelwegen, ’hoogwaardige fietsverbindingen’, intelligente verkeerslichten en het stimuleren van verkeer naar de N279. 

,,In 2018 is de aanpak voor de N279 vastgesteld. Tussen Veghel-Zuid en Asten worden alle kruisingen en rotondes aangepakt en ongelijkvloers gemaakt. De kruisingen worden meteen gereed gemaakt voor een mogelijke 2 maal 2 rijstroken in de toekomst. De komende jaren is die noodzaak er nog niet. Met het oplossen van de knelpunten op de kruisingen verbetert de doorstroming en verkeersveiligheid waardoor de huidige 2 maal 1 rijstrook nu nog voldoende is. In de tussentijd monitoren we de situatie”, vat de provinciewoordvoerder het samen.