Francien van de Ven droomt over zorghuizen met open deuren: 'Sluit mensen met dementie niet op’
MARIAHOUT - ‘Dementie, Sluit niet op’ is de naam van haar Facebook-pagina. Francien van de Ven uit Helmond strijdt voor een open deurenbeleid in alle zorgcentra van Nederland. Een droom die door Alzheimer Nederland wordt ondersteund.
Ze willen gewoon weten dat ze weg kunnen, maar wij verwarren dat vaak met: ‘zie je wel, ze willen weglopen!’
Tien jaar lang zorgde ze voor haar schoonvader, toen deze de Ziekte van Alzheimer kreeg. ,,Hij zei: ’Als je me opsluit in een tehuis, ga ik liever dood’”, ontboezemde Francien van de Ven onlangs. Tot zijn overlijden heeft hij thuis kunnen wonen en diep in haar hart gunt ze dat iedereen op zijn of haar oude dag. Die luxe heeft niet iedereen, dat beseft ze ook wel.
Van de Ven zou heel graag een maatschappelijke discussie op gang willen brengen en niet alleen omdat het morgen toevallig Wereld Alzheimer Dag is. Dat wonen in een zorgcentrum niet automatisch betekent dat je binnen gesloten wordt, louter omdat je dementie hebt.
Gekke dingen doen?
,,Er wordt vaak gedacht dat mensen die in een rolstoel het niet erg vinden om te worden opgesloten, maar hoezo is dat? Echt, de meeste mensen willen niet achter een gesloten deur zitten en dat geldt net zo goed voor mensen met dementie", zegt ze. ,,Ik krijg wel eens reacties op mijn Facebook-pagina van mensen die zeggen: ‘dan lopen ze weg en gaan ze gekke dingen doen’! Maar als mensen met dementie in staat waren tot gekke dingen, zouden ze zichzelf dan laten opsluiten?”
Op haar werk, Zorgboerderij Grootenhout in Mariahout, doet ze eigenlijk nu in het groot wat ze indertijd voor de vader van haar partner deed. Hier werkt ze dagelijks met mensen met dementie. En hoewel het onderwerp nauw verweven is met haar huidige beroep (in een vorig leven werkte ze bij de bank), spreekt ze nu graag op persoonlijke titel.
Traceren met GPS
Ze wijst naar de voordeur van een van de huizen op Grootenhout. ,,Hier lopen de meeste bewoners naar de deur toe, checken of -ie open kan en lopen terug. Ze willen gewoon weten dat ze weg kunnen, maar wij verwarren dat vaak met: ‘zie je wel, ze willen weglopen!’. Natuurlijk gebeurt het hier ook wel eens, dat een bewoner wél een eind gaat wandelen. Maar dan zorgen we dat zo iemand met GPS kunnen traceren en halen we die op.”
Gesteund door de Wet Zorg en Dwang
Volgens haar zouden zorghuizen standaard een opendeurenbeleid moeten hanteren, tenzij het niet anders kan. Ze verwijst daarbij naar de Wet Zorg en Dwang. Deze wet geldt sinds 1 januari van dit jaar en moet voorkomen dat mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie, onvrijwillige zorg krijgen. Dat kan in de vorm van onder meer medicatie, beperken van bewegingsvrijheid of insluiten zijn, zo legt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit.
,,Als iemand zich verzet, dan moet een stappenplan worden gevolgd. Maar dat gebeurt eigenlijk zelden. Via mijn site krijg ik hierover steeds meer telefoontjes van familieleden, die vol vragen zitten hierover.” Van de Ven verwijst dan naar de lijst die zij bijhoudt van huizen die alleen nog bij uitzondering werken met vrijheidsbeperkende maatregelen. ,,Daar staan nu 191 zorghuizen op met een opendeuren-beleid. Van de 2500 die we in Nederland hebben.”
Alle huizen zouden in tien jaar open deuren moeten hebben, net als in Duitsland
Het moeten er veel meer worden, wat Van de Ven betreft. Ze wordt in haar pleidooi gesteund door stichting Alzheimer Nederland. ,,Alle huizen zouden in tien jaar open deuren moeten hebben, net als in Duitsland”, laat een woordvoerder weten.
Van de Ven: ,,Waarom ze er hier wel zijn en in Duitsland niet? Ik denk dat het angst is. We hebben momenteel 250.000 mensen met dementie in Nederland, waarvan 70 procent thuis woont. De rest - naar schatting 75.000 mensen - zit in een zorghuis. De groep mensen met dementie zal alleen maar groeien. We zullen daar aan moeten leren wennen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar zorg voor dementen is zo groot dat zorgboerderij Grootenhout uitbreidt
MARIAHOUT - De vraag naar zorg voor mensen met dementie is zo groot, dat Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout gaat uitbreiden. Deze zomer nog hoopt de instelling met kleinschalige woonboerderijen in het Laarbeekse buitengebied te beginnen met de bouw van een nieuwe zorgwoning. -
PREMIUM
Geen zorgpersoneel te vinden met kennis over dementie? Bij Grootenhout in Mariahout zijn ze nu een eigen opleiding begonnen
MARIAHOUT - Op Zorgboerderij Grootenhout in Mariahout werken ze al járen met mensen met dementie. Maar zorgpersoneel dat is gespecialiseerd in begeleiding van dit ziektebeeld kunnen ze er niet vinden. Daarom besloten eigenaren Noudje van Bussel en Doris van Vuuren om een academie op eigen terrein te verwelkomen. De eerste tien studenten zijn vandaag begonnen. -
Meerdere uitbreidingen op zorgboerderij Grootenhout op stapel
MARIAHOUT - De wachtlijsten op Grootenhout zijn zo groot, dat de zorgboerderij met locaties in Mariahout en Aarle-Rixtel de komende jaren gaat uitbreiden op meerdere plekken. Sommige bestaande locaties kunnen dan meer bewoners opvangen, terwijl ook een nieuwe vestiging gepland is in Aarle-Rixtel. -
Joep en Thijs wasten een zomer lang billen van demente bejaarden in Mariahout
Videomakers Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen reisden naar de gekste plekken op aarde, maar het mooiste verhaal bleek gewoon thuis te liggen: in Mariahout. Daar draaide het duo een zomer lang mee op een woonboerderij, waar de demente bewoners onvoorspelbaarder waren dan zijzelf. -
PREMIUM
Al heeft ze dementie, Nelly (84) wandelt elke dag: ‘Soms levert dat gevaarlijke situaties op, maar tegenhouden is geen optie’
MARIAHOUT - De 84-jarige Nelly Thijs-van Esch heeft dementie, maar wandelt nog elke dag overal naar toe. Tegenhouden is geen optie, ook al loopt ze soms gevaar op de weg.
-
Hugo Borst bezoekt zorgboerderij: 'Mensen zijn hier gelukkiger’
Videomakers Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen werkten een zomerlang mee op ouderenlandgoed Grootenhout, een woonvorm voor mensen met dementie in het Brabantse Mariahout. In deze laatste aflevering vieren ze het 10-jarig bestaan van Grootenhout en komt zorgcriticaster Hugo Borst op bezoek. ,,Mensen zijn hier gelukkiger.’’ -
-
-
VIDEO
Het ‘gewone’ leven op zorgboerderij Mariahout: geen ‘bejaardenhuis vol kille, witte gangen en gehaktballen met jus’
MARIAHOUT - ,,Of we hier wonen? Nee, we zijn hier op bezoek. Ik denk al een week.'' Treffender had het stel Ben en Lies niet geïntroduceerd kunnen worden in de achtdelige YouTube-serie 'Het zal me een zorg zijn'. -
‘We laten hier het gewone leven zo veel mogelijk doorgaan’
ELSENDORP - Een plek waar mensen met dementie elke dag toch nog wat te kiezen hebben. Willen ze schilderen, de dieren verzorgen of wandelen in de tuin? Een open deurbeleid en volop vrijheid op het drie hectare grote terrein. Dat wordt de nieuwe kleinschalige zorgboerderij Boeijend Erf aan de Ripseweg in Elsendorp. Er is plek voor acht bewoners. Vijf plekken zijn er al vergeven.