Café In den Sleutel in Deurne.
Volledig scherm
Café In den Sleutel in Deurne. © Google Streetview

Geen dwangsom voor café In den Sleutel Deurne

DEN HAAG - De Raad van State heeft een dwangsom tegen vermeende geluidsoverlast van Café In Den Sleutel in Deurne van tafel geveegd. Er is verkeerd gemeten door de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, stelt de hoogste bestuursrechter.

De omgevingsdienst deed de geluidsmetingen bij de naastgelegen serre, met tent- en plasticgevel. Dat kan niet, zo blijkt uit de definitieve uitspraak van de Raad van State. Want de in de Stationsstraat gelegen serre - of buitenkamer met kunststof gevel - is geen zogenoemde ‘geluidgevoelige ruimte’, zoals een reguliere woon-, slaapkamer of keuken. Het gaat om een tent-achtige ruimte tegen de gevel van een woning aan waar niet dagelijks geleefd en gewoond wordt. 

Het geluid had gemeten moeten worden op de achter de serre gelegen stenen gevel, meent de Raad. Dat is niet gebeurd waardoor de dwangsom op drijfzand is gebaseerd. Om die reden gaat er een dikke streep door de dwangsom. 

Opsteker

De uitspraak is een opsteker voor de uitbaatster van het café. Die hoeft nu geen 5.000 euro aan de gemeente te betalen.

Deurne stelde eerder de tentgevel van het pand van de buren aan de Stationsstraat wel degelijk een volwaardige gevel te vinden, te vergelijken met een standaardgevel van steen en dubbelglas.