Volledig scherm
Café In den Sleutel in Deurne. © Google Streetview

Geen dwangsom voor café In den Sleutel Deurne

DEN HAAG - De Raad van State heeft een dwangsom tegen vermeende geluidsoverlast van Café In Den Sleutel in Deurne van tafel geveegd. Er is verkeerd gemeten door de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, stelt de hoogste bestuursrechter.

De omgevingsdienst deed de geluidsmetingen bij de naastgelegen serre, met tent- en plasticgevel. Dat kan niet, zo blijkt uit de definitieve uitspraak van de Raad van State. Want de in de Stationsstraat gelegen serre - of buitenkamer met kunststof gevel - is geen zogenoemde ‘geluidgevoelige ruimte’, zoals een reguliere woon-, slaapkamer of keuken. Het gaat om een tent-achtige ruimte tegen de gevel van een woning aan waar niet dagelijks geleefd en gewoond wordt. 

Het geluid had gemeten moeten worden op de achter de serre gelegen stenen gevel, meent de Raad. Dat is niet gebeurd waardoor de dwangsom op drijfzand is gebaseerd. Om die reden gaat er een dikke streep door de dwangsom. 

Opsteker

De uitspraak is een opsteker voor de uitbaatster van het café. Die hoeft nu geen 5.000 euro aan de gemeente te betalen.

Deurne stelde eerder de tentgevel van het pand van de buren aan de Stationsstraat wel degelijk een volwaardige gevel te vinden, te vergelijken met een standaardgevel van steen en dubbelglas. 

 1. Kleine kermis heeft het moeilijk in de Peelregio: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpskermissen’
  PREMIUM

  Kleine kermis heeft het moeilijk in de Peelregio: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpsker­mis­sen’

  DE RIPS – Ieder jaar verdwijnen zo’n dertig kleine dorpskermissen van de evenementenkalender, stelt de Nationale Bond voor Kermisbedrijfhouders Bovak. Daardoor zijn er nu nog ‘slechts’ 1200 over van de 1500 enkele jaren geleden. Oorzaken hiervoor zijn vergrijzing in de dorpen, oplopende kosten en strengere regelgeving voor exploitanten. Desondanks genoten De Rips en Brouwhuis afgelopen weekend volop van het traditionele dorpsfeest.
 2. Lang leve de Blind Date bij Toneelgroep Neerkant
  PREMIUM

  Lang leve de Blind Date bij Toneel­groep Neerkant

  NEERKANT ,,Wat heerlijk om er met zo'n knaller uit te stappen”, verzucht regisseuse Silvia Driessen van theatergroep Neerkant na afloop van de voorstelling ‘Blind Date. Zij heeft die taak vijf jaar lang met veel plezier vervuld. Voor het belang van de theatergroep vindt ze het tijd om het stokje over te gaan dragen. Puur naar zichzelf kijkend was ze nog graag doorgegaan. ,,Dit is een heerlijke groep mensen die in die vijf jaar tijd goed op elkaar zijn ingespeeld.” Dat was tijdens de voorstelling goed te merken. Het spel werd door het publiek met een staande ovatie beloond.