Basisschool Het Toverkruid in Asten
Volledig scherm
Basisschool Het Toverkruid in Asten © Rene Manders

Geen nieuw gebouw, wel een ander gebouw voor basisschool Toverkruid in Asten

ASTEN - Er komt voor basisschool Het Toverkruid in Asten geen nieuw gebouw. De gemeente wijst het verzoek hiertoe van scholenkoepel PlatOO af. Die vroeg om een nieuw pand in de wijk Loverbosch voor de Astense vestiging van Het Toverkruid.

De aanvraag voldoet niet aan de zogenoemde ‘herschikkingsoperatie’ zoals beschreven in het huisvestingsplan voor primair onderwijs, stelt de gemeente. In dat plan staat vermeld dat PlatOO in de kern Asten van twee naar één school gaan. Toverkruid en Horizon zouden dan fuseren. Maar PlatOO is daar op teruggekomen. Daarmee vervalt dus volgens de gemeente deze optie.

Daarnaast is het gebouw van Het Toverkruid aan het Dalkruid niet aan vervanging toe, blijkt uit een bouwkundige rapportage.  Dus dat rechtvaardigt in de ogen van de gemeente ook geen nieuwbouw. Toch wil ze PlatOO tegemoet komen in de wens voor betere huisvesting. Het Toverkruid mag een deel van het gebouw van basisschool Het Lover gaan gebruiken, als dit vrijkomt. Dat ligt op zo'n tweehonderd meter afstand.

,,Wij wijzen geen vervangende nieuwbouw toe, maar wel een vervangend gebouw", vat een woordvoerder van de gemeente samen. Het Lover-gebouw komt vrij na de fusie met twee andere Prodas-scholen: Bonifatius en Lambertus. De drie gaan samen nieuwbouw betrekken in de buurt van het Varendonck College. Dit stond wel in het huisvestingsplan. Daarom keurt de gemeente deze nieuwbouw wel goed.

Onverwacht

Geen nieuwbouw dus voor PlatOO en een overwachte wending in de discussie. Herbestemming van Het Lover werd tot nu toe niet genoemd. ,,Dit verrast mij, wist niet dat dit aan de orde was", reageert bestuursvoorzitter Annemie Martens van PlatOO die woensdag op de hoogte is gesteld. ,,We hebben heel duidelijk een andere aanvraag ingediend.  Ik wil hierover graag in gesprek gaan.”

Overigens gaat het om een voornemen van B en W. De scholenorganisaties kunnen zienswijzen indienen. Dan volgt een definitief besluit. En de raad moet nog beslissen over de financiering.