Geen paniek in de Peel, wel zorgen om misdaadcijfers

VIDEOPEEL - Het is niet zo dat de schouders worden opgehaald, maar om nou te zeggen dat er paniek is uitgebroken, nee. Dat het aantal misdrijven in Asten zo is gestegen, wordt nauwelijks ervaren.Natuurlijk, iedereen kent de verhalen van alcohol- en drugsgebruik. En ’s avonds zonder te kijken de deur open doen is er voor velen al lang niet meer bij. De burgemeester reageert zoals een burgemeester doorgaans reageert, verontrust maar ook afgewogen. 

Hubert Vos: ,, Ik zie dat Asten procentueel flink stijgt in het aantal geregistreerde misdaden, op verschillende onderdelen. En dat het zelfs de grootste stijging kent van de regio. Dat is niet fijn om te horen. Het vraagt ook bij mij om wat nadere uitleg en duiding. Daarom wil ik eerst intern en met de politie bespreken. Pas daarna kan ik een genuanceerd antwoord geven op vragen hierover.”

Astenaren op straat zeggen zich niet onveilig te voelen. Een is zelfs uit de buurt-app gegaan, omdat hij gek werd van alle meldingen die onnodig paniek zaaiden. Inbraken in de wijk? Nee, bij ons niet. De cijfers vertellen een ander verhaal: juist op dat gebied scoort Asten hoog. Corporatie Bergopwaarts heeft hier 1200 woningen. Herkent die zich in de stijging? ,,Helemaal niet”, antwoordt een woordvoerster. We krijgen zeer sporadisch een bericht over poging tot inbraak. Er is zeker bij ons geen toename. Of dat komt omdat wij alleen sociale huurwoningen hebben die voor inbrekers minder aantrekkelijk zijn, is een conclusie die ik zo niet durf te trekken.”