Geen plank voor je kop maar een plank voor je deur: Gemertenaar heeft simpele oplossing voor wateroverlast

VideoGEMERT - Gemertenaar Bernard Janssen verzon zelf een even simpele als doeltreffende manier om bij extreme regenval droge voeten te houden. En het werkt, zo bleek zondagavond.

Hij moest dinsdagochtend wel even lachen, toen hij in het ED las dat je als particulier  vijf- tot zesduizend euro moet investeren om je na een stortbui te wapenen tegen wateroverlast. ,,Dat vind ik echt te gek voor woorden, het kan namelijk veel en veel goedkoper. En het is ook nog eens supersimpel, je hoeft echt geen ingenieur te zijn.”

De familie Janssen wilde zondag eigenlijk gaan barbecuen, maar zag daar vanaf toen de zomerse temperatuur aan het einde van de middag plaatsmaakte voor donkere wolken. Toen het iets na achten opeens heel hard begon te hagelen en vervolgens regenen, zag Janssen dat het laagstgelegen deel van zijn achtertuin al snel blank stond. ,,Ik dacht: hoogste tijd voor het plankje.”

Het idee voor ‘het plankje’ werd geboren toen de familie Janssen aan het verbouwen was, in 2005. ,,De schuur dreigde na een stortbui vol te lopen, maar dat kon ik nog net voorkomen door metselzand voor de deur te leggen. Toen dacht ik: dat moet ook met een plankje kunnen.” De oplossing in een notendop: Janssen plaatst een op maat gemaakt, precies passend houten (underlayment)plaat onderin de deuropening. De randen van dat plankje zijn voorzien van isolatietape. Een stempel houdt de plank op z'n plaats. 

Om het water in zijn tuin nog sneller af te voeren, kocht hij op Marktplaats ook nog een dompelpomp (‘20 euro geloof ik’). ,,En het werkt echt: het is zo goed als droog gebleven. De buren konden het niet geloven, bij hen was wel alles ondergelopen.” Voor water dat uit wc's, wastafels en spoelbakken heeft Janssen nog een goedkope tip. ,,Een zak zilverzand, gewoon te koop bij de bouwmarkt. Je haalt er wat zand uit en laat de zak vervolgens zo in het toilet zakken, ook dat sluit perfect af. Gelukkig is het zondag bij ons zover niet gekomen.”

Volledig scherm
Het plankje dat zondagavond de schuur van Bernard Janssen in Gemert drooghield. © ED