Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Geld voor groene daken in Asten

ASTEN - Astenaren kunnen zelf veel doen om wateroverlast te voorkomen. Dat kan door het opvangen van regenwater op je eigen terrein of de aanleg van een groen dak. 

Zonder een financiële steun vanuit de gemeente zal de bestrijding geen succes worden, weet het gemeentebestuur dat met een stimuleringsfonds komt.

Asten krijgt steeds vaker te maken met flinke hoosbuien en daardoor blank staande straten. De klimaatverandering zorgt daarentegen ook voor tijden van hitte en extreme droogte. Asten probeert hier nu een oplossing voor te vinden, maar heeft daarbij de hulp van inwoners nodig. Vijftig tot zeventig procent van de gemeentegrond is immers privaat terrein.

Daarom worden nu twee fondsen in het leven geroepen. Als eerste een voor het opvangen van regenwater op je eigen terrein. Hiervoor komt jaarlijks 25.000 euro beschikbaar, is het voorstel aan de lokale politiek. Inschrijvers maken aanspraak op een vergoeding van zes euro per vierkante meter dak. Er is ongeveer een miljoen vierkante meter dakoppervlak dat afwatert naar de rioolwaterzuivering. Met het voorgesteld subsidieplafond kan dus ongeveer vier promille aangepakt worden.

Vertrouwen in het project

Bovendien kunnen Astenaren aanspraak maken op een bijdrage voor de aanleg van een groen dak. Hiervoor geldt hetzelfde jaarlijkse maximum en per vierkante meter dak krijgen inwoners 25 euro. Er is 500.000 vierkante meter vlak dak aanwezig, wat betekent dat jaarlijks twee promille van groen voorzien kan worden.

Dat lijkt weinig, maar Asten somt enkele voordelen op van de gekozen werkwijze. Het vermindert de kans op wateroverlast, droogte wordt beter bestreden en het ontlast de rioolwaterzuivering. Groene daken isoleren panden beter en dakbedekking blijft langer goed door de bescherming van het groen.

Diverse gemeenten hebben al een soortgelijke regeling in het leven geroepen, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Asten houdt desondanks vertrouwen in het project. Veel hangt af van de juiste communicatie, concludeert het gemeentebestuur in het voorstel dat vanavond besproken wordt tijdens een gemeenteraadsvergadering.