Gemert-Bakel denkt ook aan verplicht wonen in nieuw huis dat je koopt of huurt
GEMERT-BAKEL - Woningeigenaren die verplicht in hun eigen woning moeten wonen en die niet kunnen verhuren om er hun bankrekening mee te spekken? Het is heel wel mogelijk dat deze of een daarop lijkende maatregel binnenkort ingevoerd wordt in de gemeente Gemert-Bakel.
Fractievoorzitter Bart van Oort van de Dorpspartij vindt namelijk dat het gemeentebestuur moet onderzoeken of het mogelijk is de steeds krapper wordende woningmarkt op deze manier te beschermen. ,,Een van de manieren om de problemen op de huizenmarkt te lijf te gaan, is bouwen, bouwen, bouwen. En dat doen we ook, in Gemert-Bakel. Door het aanbod aan woningen te vergroten, geven we meer mensen een kans op de markt.”
Maar een andere manier om de grote groep woningzoekenden te helpen, is de markt te beschermen tegen huisjesmelkers. Die kopen huizen op en doen deze vervolgens veelal tegen exorbitante prijzen in de verhuur. ,,Wij krijgen signalen dat dit laatste ook in Gemert gebeurt", meldt Van Oort. ,,Dat is in onze ogen een ongewenste ontwikkeling.”
Doorstroming bemoeilijkt
De Gemert-Bakelse politicus wijst erop dat hierdoor het voor starters steeds moeilijker wordt een plekje te veroveren op de huizenmarkt. ,,Ook de doorstroming wordt er door bemoeilijkt. En dat geldt zowel voor de huursector als voor koopwoningen.”
De Dorpspartij heeft daarom het college van B en W gevraagd alle mogelijkheden om huurders en kopers op de woningmarkt beter te beschermen tegen het opkopen van woningen door investeerders en beleggers. De eerste keer dat de Dorpspartij daarnaar vroeg was in december van het vorig jaar.
Het is echt hard nodig dat er wat aan gedaan wordt
,,Intussen is er voor zover we hebben kunnen nagaan nog niets concreets gebeurd", signaleert de fractievoorzitter. ,,Daarom hebben we nu nieuwe vragen gesteld, om het college tot haast te manen. Want het is het echt hard nodig dat er wat aan gedaan wordt."
Voetangels en klemmen
Van Oort erkent dat verschillende wettelijke bepalingen voor nogal wat voetangels en klemmen zorgen bij het aanpakken van huisjesmelkers. ,,Het is niet voor niets dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken mede op verzoek van de Tweede Kamer aan het werken is aan enkele wetswijzigingen op dit terrein. Maar dat laat onverlet dat we als lokale overheid ook moeten kijken wat we er zelf aan kunnen doen.”
De Dorpspartij verwijst daarbij naar andere gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant die recent ook aan maatregelen zijn gaan werken om de woningmarkt beter te beschermen, zoals Helmond en Asten. Dat geldt ook voor Eindhoven, waar de roep om aanpak zelfs al langer klinkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In Milheeze worden ze nóg fitter: de beweegtuin is geopend voor jong en oud
MILHEEZE - Geen excuses meer voor de mensen in Milheeze: ze kunnen meer gaan bewegen. Zaterdagmorgen werd officieel de beweegtuin geopend op het grasveld achter De Berken In Milheeze. -
Asten-Heusden kan nu echt om de tafel, een verroeste tafel nog wel
ASTEN-HEUSDEN - Minder eilandgevoel en meer gezamenlijkheid. Daarvoor moet de lichttafel die zaterdagavond onthuld werd in de hal van het Hart van Heuze gaan zorgen. De tafel dient als symbool, maar ook als een fysieke ontmoetingsplaats voor de vele verenigingen die Heusden telt. -
PREMIUM
Wie straks door Gemert rijdt, zal de voet op de rem moeten zetten: dertig wordt de max
GEMERT - Nu is vijftig km/uur nog de maximumsnelheid in de bebouwde kom van Gemert. Maar op korte termijn gaat het tempo fors naar beneden: dertig km/uur. Het doel van deze ingrijpende maatregel is doorgaand verkeer en vrachtauto's zoveel mogelijk te weren. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Netwerk in orde maken voor warmtepompen | Tegenhouden extra IC bedden schandalig
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 20 mei in de krant verschenen. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Feestje in de Veestraat met de tambour-maître als middelpunt: was u er bij?
Het is druk in de Veestraat, op deze dag in september 1973. Het Helmondse publiek lijkt massaal afgekomen op een evenement dat volgens fotograaf Jozef van den Broek ‘Stap in-actie’ heet. Middelpunt van de activiteiten is de tambour-maître.