Volledig scherm
Matthias van den Elsen © Tineke Mols

Gemert heeft primeur met Mathias Mis

GEMERT - ,,De Mis is niet echt moeilijk om te zingen, maar het is vooral heel bijzonder om hem uit te voeren. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Nu dus wel en dan ook nog in de geboorteplaats van de componist, Gemert.” Dat vertelt Anette van de Crommenacker die samen met vijf andere Gemertenaren lid is van streekkoor Canthonis, met zangers uit heel Oost-Brabant. 

Op zondag 19 mei brengt dit vijftigkoppige koor de vierstemmige mis ‘Mass In Honor Of St. Mathias’ van de Amerikaanse missionaris Pater Matthias (1870-1957) in de Gemertse kerk van Sint Jans Onthoofding.

,,Pater Matthias is geboren in Gemert in de Pandelaar, waar nu het boerenbondsmuseum gevestigd is. Hij was de jongste broer van pater Gerlacus van den Elsen, de Boerenapostel en oprichter van onder andere de NCB en de Boerenleenbank”, vertelt Peter van den Elsen, eveneens nazaat van de Van den Elsentak.

Emigranten

Pater Matthias trad als Joannes van den Elsen in bij de norbertijnen in Heeswijk waar ze hem de kloosternaam Matthias gaven. Hij ging er les geven in muziek en klassieke talen. In 1900 vertrok hij als missionaris naar Amerika. Daar zette de Gemertenaar dat lesgeven voort op de abdij van West de Pere, een stadje in Wisconsin. Daarnaast deed hij bijna 50 jaar pastoraal werk, vooral voor Nederlandse en Waalse emigranten. Hij werkte in vele parochies en was onder meer ook nog pastoor in Chicago. 

In Amerika werd hij tevens een bekend en vooruitstrevend componist van kerkmuziek. Hij schreef bijna honderd composities voor koor en orgel die allemaal werden uitgegeven. ,,In die tijd werd er veel ‘moeilijke muziek’ geschreven maar Matthias stond er om bekend dat zijn werk heel toegankelijk was om in te studeren. Hij heeft daar naam gemaakt omdat ook ‘gewone’ koren overweg konden met zijn composities”, aldus Van den Elsen.

Oude kast

Twee leden van streekkoor Canthonis, die beiden achterkleinkind zijn van een broer van ‘heeroom Matthias’, vonden bij toeval in een oude kast de bladmuziek van deze Matthias-mis.

De mis begint om 11.00 uur.

 1. Kleine kermis heeft het moeilijk in de Peelregio: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpskermissen’
  PREMIUM

  Kleine kermis heeft het moeilijk in de Peelregio: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpsker­mis­sen’

  DE RIPS – Ieder jaar verdwijnen zo’n dertig kleine dorpskermissen van de evenementenkalender, stelt de Nationale Bond voor Kermisbedrijfhouders Bovak. Daardoor zijn er nu nog ‘slechts’ 1200 over van de 1500 enkele jaren geleden. Oorzaken hiervoor zijn vergrijzing in de dorpen, oplopende kosten en strengere regelgeving voor exploitanten. Desondanks genoten De Rips en Brouwhuis afgelopen weekend volop van het traditionele dorpsfeest.
 2. Lang leve de Blind Date bij Toneelgroep Neerkant
  PREMIUM

  Lang leve de Blind Date bij Toneel­groep Neerkant

  NEERKANT ,,Wat heerlijk om er met zo'n knaller uit te stappen”, verzucht regisseuse Silvia Driessen van theatergroep Neerkant na afloop van de voorstelling ‘Blind Date. Zij heeft die taak vijf jaar lang met veel plezier vervuld. Voor het belang van de theatergroep vindt ze het tijd om het stokje over te gaan dragen. Puur naar zichzelf kijkend was ze nog graag doorgegaan. ,,Dit is een heerlijke groep mensen die in die vijf jaar tijd goed op elkaar zijn ingespeeld.” Dat was tijdens de voorstelling goed te merken. Het spel werd door het publiek met een staande ovatie beloond.