Volledig scherm
Jos Letschert met Kassandra © Beate Letschert

Griekse goden bezetten de Wieger in Deurne

DEURNE - De Trojaanse oorlog, de reis van Odysseus: in het Deurnese museum De Wieger draait het vanaf zondag om de Griekse mythologie. In de tentoonstelling zijnveel verschillende soorten werken te zien van de Nederlandse schilder, beeldhouwer, dichter en schilder Jos Letschert.

Het gaat niet al te best met Kassandra. Haar huid is gerafeld en op de plek van haar ogen zitten zwarte gapende gaten. Ze is een ziener, maar er is niemand die haar gelooft. De vloek is een kadootje van Apollo, een van  Griekse goden die vaker op zal duiken in de tentoonstelling in de Wieger. Kassandra had Apollo namelijk beloofd dat hij het bed met haar mocht delen, in ruil voor de gave om de toekomst te kunnen voorspellen.  Kassandra kwam haar belofte echter niet na en als wraak zorgde Apollo ervoor dat niemand haar ooit nog serieus nam. 

Gescheurd karton

De man achter Kassandra en alle andere kunstwerken die in Deurne te zien zijn,  is de 71-jarige Jos Letschert. Hij stort zich al jaren op het verbeelden van veel helden en goden uit de mythologie. Hij wekt zijn hoofdrolspelers op een opmerkelijke manier tot leven. Hij scheurt zijn kunst uit karton en lijmt die met een lijmpistool aan elkaar, om het geheel vervolgens te beschilderen en beplakken met materialen zoals kralen of stenen. 

Volledig scherm
Priamos en Hekabe © Beate Letschert

Lust, oorlog, moord

Daarnaast maakt hij ook twee dimensionale kunst van verscheurd papier. Dat scheuren doet hij niet zo maar voor de lol, vertelt de (vertrekkend) conservator van De Wieger Lex van de Haterd. ,,De Griekse mythologie, dat is een opeenstapeling van drama’s. Liefde, haat, lust, oorlog, moord. Letschert wil de verscheurdheid van deze mensen laten zien, deze verhalen kunnen nooit een glad beeld opleveren.”
In de Wieger zijn naast goden ook figuren uit de Trojaanse oorlog (uit de Ilias) en de reis van Odysseus (uit de Odyssee) te zien. 

Boeken van Stephen Fry

Het is geen doorsnee keuze voor de Wieger, deze expositie. ,,En toch ook weer wel. Een aantal jaar geleden hebben we ons voorgenomen om eens per jaar een verrassing op het programma te zetten.”
Los daarvan sluit de tentoonstelling ook aan bij de groeiende populariteit van de Griekse mythologie, ingezet door onder meer de boeken van Stephen Fry.

‘Griekse mythologie opnieuw verbeeld’ is te zien van 19 januari 2020 tot en met 10 mei 2020. Ook zijn er foto’s van Beate Letschert waarin zij het werk van haar man in een ander licht zet.

Volledig scherm
Medea, dubbelportret © Beate Letschert