Volledig scherm
Basisschool de Driehoek © De Driehoek

Griendtsveen zet schouders onder reddingsplan voor school

GRIENDTSVEEN - Ze zetten alle zeilen bij, de inwoners van Griendtsveen. De afgelopen weken hebben ze samen aan een reddingsplan voor basisschool De Driehoek gewerkt. De oplossing is onder andere een verjongingskuur voor het dorp.

De ingrediënten van het reddingsplan worden maandag aan de Limburgse scholenkoepel Dynamiek voorgelegd.  Net voor het nieuwe jaar werden ouders van De Driehoek op de hoogte gebracht van het voornemen om de school in 2020 te sluiten. Het leerlingenaantal is volgens de voorspellingen dan gedaald tot veertig en dat is voor de school de kritische ondergrens. Op dit moment zitten er vijftig leerlingen.

Als De Driehoek sluit, verliest Griendtsveen veel meer dan een school. ,,Het zal een enorme impact hebben op de leefbaarheid hier”, vat Mandy Mennen het samen. Mennen is van de Werkgroep Onze Toekomst en sluit maandag ook aan bij het overleg met Dynamiek. Juist vanwege de leefbaarheid die onder druk staat heeft het hele dorp de afgelopen weken meegewerkt aan plannen om de school open te houden. ,,Het wordt door iedereen ook gezien als iets van ons allemaal en om samen te zorgen voor de toekomst van Griendtsveen.” 

Het belangrijkste dat nodig zal zijn, is tijd. ,,We willen ouders van kinderen uit het buitengebied proberen te werven, bijvoorbeeld. En daarnaast zijn we in overleg met de gemeente Horst aan de Maas om een aantal starterswoningen in het dorp te bouwen om Griendtsveen aantrekkelijker te maken voor jonge mensen. Er zijn nu wel bouwkavels, maar die zijn bedoeld voor woningen in het hogere segment. Daar heb je als jong gezin niks aan.”
Een deel van de oplossing ligt dus in een verjongingskuur voor Griendtsveen. Los daarvan zijn de prognoses voor het aantal leerlingen bij Dynamiek minder hoopvol dan het aantal waar het dorp op uit komt. ,,We hebben andere cijfers, die leggen we maandag ook voor.”

Mandy Mennen verwacht niet dat er maandagavond meteen spijkers met koppen worden geslagen door Dynamiek. ,,Ze hebben ons de ruimte gegeven om deze plannen te bedenken, ik ga ervan uit dat ze even de tijd nodig hebben om er op te reageren.”