Een impressie van het vernieuwde Sint Wilbertsplein in Bakel.
Volledig scherm
Een impressie van het vernieuwde Sint Wilbertsplein in Bakel. © gemeente Gemert-Bakel

Groen licht voor aanpak centrum Bakel

GEMERT-BAKEL - Na jaren van plannen maken lijkt de aanpak van het centrum van Bakel nu eindelijk van start te kunnen gaan. De politiek is positief.

Een globaal plan voor het héle Bakelse centrum en de herinrichting van het Sint Wilbertsplein. Over die zaken is de politiek het eens, zo bleek donderdagavond in het gemeentehuis in Gemert. Verantwoordelijk wethouder Inge van Dijk (CDA) kan door met het gemeentelijk voornemen om het centrum van het dorp te verlevendigen. Al waren er vanuit de politiek toch ook nog wel op- en aanmerkingen.

In de eerste fase van het centrumplan wordt het Sint Wilbertsplein meer dan nu een ontmoetingsplek, zo is de bedoeling. Het plein wordt groener en krijgt een speels waterelement met opborrelend water en kleine fonteintjes, waarmee de ontwerper verwijst naar de Peelrandbreuk die vanuit Deurne tussen Bakel en Milheeze door naar Gemert loopt. 

Andere plek pinautomaat

Aan de zuidkant van het kerkplein blijft ruimte voor evenementen, zo benadrukte de wethouder donderdagavond. De suggestie om met de Rabobank te bespreken of de pinautomaat op het plein een andere plek kan krijgen, nam Van Dijk over. ,,Ik weet dat met name ouderen de huidige plek als onveilig ervaren.”

Stan van Kollenburg van Sociaal Gemert-Bakel was positief over het plan, maar had nog wel veel vragen over de verkeersmaatregelen. Als voorbeeld noemde het Bakelse raadslid de Schoolstraat, die op termijn groener en ook autoluwer wordt gemaakt.  Ook Toon Coopmans (Dorpspartij) sprak zijn zorgen uit over de verkeersveiligheid van de Schoolstraat. 

Quote

Ik weet dat er al heel lang over de School­straat gesproken wordt. Als we de weg nu weer aanpakken, moeten we het ook goed doen.

Inge van Dijk

Volgens wethouder Van Dijk wordt de gemeenteraad later nog bij de precieze inrichting van die weg betrokken. ,,Ik weet dat er al heel lang over de Schoolstraat gesproken wordt. Als we de weg nu weer aanpakken, moeten we het ook goed doen. Wij kiezen straks voor 30 km als maximumsnelheid. Dat is wel spannend, omdat het ook een doorgaande weg is.”

Ondertussen is inmiddels ook een begin gemaakt met het onderzoek naar een nieuw dorpshuis (multifunctionele accommodatie) voor Bakel. Volgens van Dijk zijn er inmiddels zo'n 25 gesprekken gevoerd met verenigingen in Bakel, om te peilen wat de wensen en behoeftes zijn. Op verzoek van de gemeenteraad wordt ook het Parochiehuis bij dat onderzoek betrokken.

Molenbroek

De politiek sprak gisteravond ook over de renovatie van sporthal Molenbroek in Gemert, die nog dit jaar moet starten. Voor die renovatie is geen 1,7 miljoen maar 2,1 miljoen euro nodig, zo besloot de gemeenteraad afgelopen najaar al tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting. Dat extra geld is nodig voor de vervanging van een wand en voor aanpassing van een sportvloer.