Remco Wever
Volledig scherm
Remco Wever © Gemeente Asten

Groen licht voor bouw van school nabij Varendonck College in Asten

ASTEN - Ze vormen een duidelijke minderheid in de Astense politiek. Oppositiepartijen D66-Hart voor Asten en PGA wilden een voorstel om 4,8 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuwe school nabij het Varendonck College van tafel halen. Dertien van de zeventien raadsleden stemden echter toch voor dit scholenplan.

Slechts één avond voor de beslissende raadsvergadering van dinsdagavond werden de politici nog geïnformeerd over een overleg tussen wethouder Theo Martens en schoolbestuurder Annemie Martens van Platoo. De uitkomst van dat gesprek volgde dermate kort op de besluitvorming dat het volgens Tiny van den Eijnden (D66-HvA) onmogelijk was om adequaat op die laatste ontwikkeling te kunnen reageren. De voltallige coalitie (CDA, Algemeen Belang en Leefbaar Asten) en oppositiepartij VVD hadden daar minder moeite mee. ,,Ik heb gisteravond geen nieuwe inzichten gekregen”, zei Math Vankan van Leefbaar Asten richting de oppositie.

De twee partijen bleven echter achter hun kritiek staan op het plan om Asten terug te brengen van zeven naar vier scholen. Door het bouwen van een nieuwe school creëer je een nieuw verkeersprobleem in de toch al drukke Beatrixlaan, zei PGA’er Ingrid Welten. Bovendien ligt de school ver van de wijk en werk je zo in de hand dat ouders hun kinderen met de auto naar school brengen. Niet bepaald duurzaam.

Volgens Remko Wever (D66-HvA) is het scholenhuisvestingsplan fundamenteel gewijzigd. Platoo houdt de openbare basisschool Horizon immers open, waardoor Asten vijf scholen overhoudt. Dat besluit heeft weer gevolgen voor de nieuwe school aan de Beatrixlaan, is zijn stelling.

Dertien van de zeventien politici zagen het anders. Zij zijn blij dat er na jaren overleg eindelijk ‘garen op de klos’ komt. Er komt nu één locatie waar je van nul tot achttien jaar onderwijs kunt volgen: je hebt een kindcentrum, basisschool en middelbare school naast elkaar.

Wel zijn er nog veel zorgen over de enorme bouwkosten, die alsmaar hoger lijken te worden. En over het drukke verkeer in de straat. Alle raadsleden haalden die situatie in hun betoog aan. Lillian Vossen (Algemeen Belang) ziet met angst en beven tegemoet hoe jonge en wat oudere kinderen in een drukke straat samenkomen met auto’s, fietsers en vrachtwagens. ,,Basisschoolleerlingen moeten nog leren in het verkeer, middelbare scholieren kennen het wel al. Hoe gaan we dat veilig oplossen? Je moet dat niet alleen bij de school doen, ook verderop op de route. Denk aan de Heerbaan.”

Ellen Berkers (Leefbaar Asten) wil voorkomen dat bijvoorbeeld de Ostaderstraat een nieuwe sluiproute wordt na aanleg van de nieuwe school.