Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Bert Jansen

Groen licht voor plannen in Liessel: varkens maken plaats voor schapen, theetuin en boerderijwinkel

LIESSEL - Een intensieve varkenshouderij in het buitengebied van Liessel wordt op korte termijn omgevormd naar een biologische schapenhouderij met een theetuin en boerderijwinkel. De Deurnese gemeenteraad zei dinsdagavond unaniem 'ja’ tegen de plannen.

De Liesselse veehouders stoppen met hun varkensbedrijf vanwege de toekomstperspectieven. Met name de investeringen in nieuwe stallen heeft de familie doen besluiten het roer om te gooien. De  agrariërs maken hiervoor gebruik van de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij. Daarmee kunnen ze met een financiële bijdrage omschakelen naar een ander soort bedrijf.

Op hun perceel aan de Berktsedijk zullen varkens plaatsmaken voor maximaal 320 andere dieren. Volgens de aanvraag wordt er een biologisch schapenhouderij opgericht met 280 schapen en lammeren, 25 legkippen en 10 koeien. 

Los van de dieren zijn er plannen voor een boerderijwinkel en een theetuin met terras op het terrein. In de winkel zullen producten worden verkocht die op het bedrijf en in de omgeving geproduceerd zijn.  

Unaniem voor de plannen

Voor de veranderingen was goedkeuring van de Deurnese gemeenteraad nodig. Zij moesten instemmen met een nieuw bestemmingsplan voor dat perceel. Alle politieke partijen waren unaniem vóór de Liesselse plannen. Door de wijziging van intensieve veehouderij naar biologische schapenhouderij neemt de uitstoot, zoals geur en stikstof, af.  Volgens de burgemeester en wethouders past de omschakeling goed in de omvorming van het buitengebied waar Deurne nu steeds vaker mee te maken krijgt.Op de plannen zijn bovendien geen bezwaren gekomen van omwonenden. 

Het onderwerp Berktsedijk was dinsdag een van weinige punten op de agenda van de Deurnese gemeenteraad. Evenals de vorige vergadering was vanwege corona slechts een minimaal aantal van zeven fractievoorzitters op ruim anderhalve meter van elkaar bijeen. Er werden enkel voorstellen behandeld waarmee alle raadsleden vooraf al instemden.

Voor het eerst in de Deurnese geschiedenis werd de vergadering live uitgezonden door DMG. Los van een aantal technische haperingen verliep dat goed.