Volledig scherm
perceel fa Panhuijzen aan de langstraat 79 in Deurne

Groenondernemer Panhuijzen in Deurne moet stoppen met deel activiteiten

DEURNE - De Deurnese groenondernemer Panhuijzen moet voor 16 december stoppen met onderdelen van het bedrijf aan Langstraat 79. Doet hij dat niet, dan hangen hem boetes boven het hoofd. De gemeente heeft hem na een controle een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd, bevestigt een woordvoerder.

Het gaat om het uitvoeren van het bedrijfsonderdeel ’reinigingstechniek’ en het stallen van veegmachines en machines voor rioolreiniging. De activiteiten zijn in strijd met het bestemmingsplan op die locatie en er is ook geen vergunning verleend voor deze tak van het bedrijf, aldus de woordvoerder.

‘Langstraat 79' is de afgelopen tijd vaker onderwerp van gesprek geweest binnen de gemeente. Op het adres bouwde Panhuijzen onlangs twee gebouwen die niet aan de regels bleken te voldoen.  Hij startte op eigen risico nog voor de vergunningen verleend waren met de bouw en toen alles er stond, bleken er zaken af te wijken van het bestemmingsplan.

Zo werd een van de gebouwen volgens de aanvrager door een meetfout twee meter verschoven, waardoor dat buiten het bouwblok viel. Ook werd een overkapping voorzien van drie wanden, waardoor het formeel geen overkapping bleek, maar een tweede gebouw. Hier moeten andere vergunningen voor worden aangevraagd. 

Burgemeester en wethouders kregen door de kwestie te maken met een illegale situatie. De wet schrijft voor dat ze een poging moeten doen om het te legaliseren. Een vereiste daarvoor is wel dat de gemeenteraad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeeft.  Die zat en zit met de kwestie in de maag, ook omdat een van de buren bezwaar heeft gemaakt tegen de nieuwe gebouwen. 

Op verzoek van de gemeenteraad werd de beslissing over de 'verklaring van geen bedenkingen’ voor de zomer uitgesteld. Ook drongen raadsleden er op aan om een mediator in te zetten om het conflict tussen de buren op te lossen. Dit proces is nog bezig. 

Onlangs liet verantwoordelijk wethouder Helm Verhees weten dat de raad de beslissing over de verklaring komende dinsdag moet nemen. Volgens Verhees hebben beide partijen ermee ingestemd dat het traject rondom de legalisering weer opgestart kan worden. Mocht de raad het weer uit willen stellen dan bestaat er een kans dat de groenondernemer een schadeclaim in kan dienen, aldus Verhees. 

Volgens fractievoorzitter Theo Hikspoors van Progressief Akkoord/GroenLinks is uitstel desalniettemin wenselijk. ,,Ik wil eerst afwachten wat het proces met de mediator oplevert, voor ik ergens mee instem.”