Start bouwrijp maken Groote Hoeven in Someren
Volledig scherm
Start bouwrijp maken Groote Hoeven in Someren © Gemeente Someren

Grondprijzen in Someren stijgen voor eerst in acht jaar

SOMEREN - De grondprijzen in de gemeente Someren gaan voor het eerst sinds 2011 omhoog, als het aan het gemeentebestuur ligt. Er ligt een voorstel aan de lokale politiek om de prijzen te laten stijgen met zes procent.

Verhoging van de grondprijzen in Someren is nodig omdat de gemeentelijke kosten voor de ontwikkelingen van woningbouwplannen en bedrijfslocaties zijn gestegen. De huidige verkoopprijs voor sociale huur- of koopwoningen gaat volgens het voorstel omhoog van 186 euro nu naar 197 euro per vierkante meter vanaf 1 januari 2020. Vrije sector-kavels kosten nu nog 265 euro, dat bedrag ligt na de jaarwisseling zestien euro hoger. De prijzen op bedrijventerreinen stijgen van 145 naar 154 euro en op zichtlocaties van 165 naar 175 euro.

Someren kiest er niet voor om per dorp andere grondprijzen te hanteren. Onderzoek van de Belastingsamenwerking Oost Brabant en in Someren werkzame makelaars toont aan dat de verschillen in waarde van woningen tussen Someren-Eind en Someren-Heide ten opzichte van Dorp het grootst zijn. Het peil ligt in Dorp tienduizenden euro’s hoger ligt. De verschillen tussen Lierop en Dorp zijn kleiner.

‘Die verschillen kunnen niet opgevangen worden door gedifferentieerde grondprijzen. Daarvoor zou een prijsverschil van verschillende tientjes ten opzichte van Someren-Dorp moeten worden gecreëerd’, schrijft het gemeentebestuur. ‘Dit is geen haalbare kaart en doet bovendien geen recht aan degenen die al een bouwkavel in de kerkdorpen hebben gekocht. Evenmin biedt het een oplossing voor het meer leefbaar houden van de kleine kernen.’

Mocht de gemeenteraad instemmen met dit plan, dan levert dat de gemeente Someren 790.000 euro extra opbrengsten op. Dat betekent niet dat er geld is voor nieuwe plannen. Dat geld is weg te strepen tegen de kostenstijgingen in de afgelopen jaren, schrijven B en W in het voorstel dat besproken wordt tijdens de commissievergadering van woensdag 25 september.