Volledig scherm
Beek en Donk © Bert Jansen

Grote hennepkwekerij in een kwekerij in Beek en Donk: toch niet de ideale dekmantel

BEEK EN DONK - In een kas op de Herendijk in Beek en Donk heeft de politie donderdagochtend een hennepkwekerij aangetroffen. Twee mensen zijn aangehouden.

Geen gefronste wenkbrauwen over potgrond, groeimiddel en plastic bloempotten. In Beek en Donk dacht een crimineel de ideale dekmantel voor een hennepkwekerij te hebben: een echte kwekerij. Gisteren ontdekte de politie dat er behalve buxusboompjes ook honderden wietplanten in de kas aan de Herendijk werden geteeld. Twee mannen werden daarbij aangehouden.

Waterbassins

De achterkant van de kas was met wit doek afgeschermd, zodat een willekeurige passant geen idee had dat de kas waar allerlei buxusboompjes werden gekweekt nog verder naar achter doorliep. De kwekerijtjes waren vervolgens weggewerkt in twee waterbassins en een soort keet. In elk van de zes ruimtes stonden een paar honderd planten. In totaal waren het er ongeveer 800.

Het kassencomplex wordt aan twee verschillende kwekers verhuurd: een uit Beek en Donk en een uit Gorinchem. Bij die laatste werden de zeer professionele hennepkwekerijen aangetroffen. Bijna alles in de kwekerijen was geautomatiseerd: van de voeding voor de planten tot en met de zogeheten CO2-boosters. Die laatste zorgen voor extra koolstofdioxide in de kwekerijen. Daardoor zit er zo weinig zuurstof in de lucht dat het gevaarlijk is om de ruimtes zomaar binnen te stappen.

Volledig scherm
De twee ruimtes in de ‘keet’. © Bert Jansen
Volledig scherm
Beek en Donk © Bert Jansen
Volledig scherm
Onderzoek bij de hennepkwekerij © Bert Jansen
  1. Elsom Open Air in Reusel: 'Zo'n festival in je achtertuin wil je niet missen’

    Elsom Open Air in Reusel: 'Zo'n festival in je achtertuin wil je niet missen’

    REUSEL - Voor Monique Spooren uit Reusel was het een dubbel gevoel om zich onder te dompelen in de drukte op het Elsom Winterfestival. Nog maar net bekomen van de kroning van haar man tot Prins carnaval van Reusel, liet ze zich meeslepen in de muziek en in de massa. "Laten we hopen dat het beter afloopt dan verleden jaar want toen brak ik op weg naar huis mijn enkel na een schuiver op een opgebroken weg."