Volledig scherm
Vriendengroep Jeroen Bankers uit Deurne met in het midden Jeroen die in maart overleed aan acute leukemie. © Vriendengroep Jeroen Bankers

Halve Marathon Deurne: 21.1 kilometer strijden voor Jeroen, voor je persoonlijke record of gewoon als training

DEURNE - 21.1 kilometer hardlopen. Waarom zou je dat in hemelsnaam willen doen?  Een vraag die deze deelnemers aan de 34ste Vescom Halve Marathon Deurne van aanstaande zondag met liefde willen beantwoorden. Ze lopen allemaal met hun eigen missie.

Wie: Piet van Oosterhout (25), Jeroen Sanders (24), Sten van Bree (25) en Nikki van Bommel (25) uit DeurneHoeveelste Halve? De eerste
Streeftijd: onder de twee uur
Missie: geld inzamelen voor onderzoek naar leukemie, voordestrijders.nl

Ze gaan er voor met z'n vieren. Hun allereerste halve marathon ooit gaan ze niet voor zichzelf lopen, maar voor hun kameraad Jeroen Bankers. Hij overleed 2 maart van dit jaar aan leukemie. ,,Jeroen was een enorme strijder. We wilden meteen iets doen, geld inzamelen voor onderzoek, zodat we ons steentje bij kunnen dragen”, vertelt Piet van Oosterhout (25) van de vriendengroep van Jeroen uit Deurne-Zeilberg.

Bij een inzameling horen tegenprestaties vond de groep die in totaal uit acht mensen bestaat. En dus namen ze zichzelf iets groots voor:  op 28 september nemen ze deel aan de Viking Run in Duitsland.  Drie man lopen daar de zestig kilometer, vijf de 42 en dat alles met obstakels. ,,Jeroen deed ook dat soort dingen”,  vertelt Piet. ,,Hij zat in het leger, hij liep hard en hij voetbalde. Tot hij ziek werd. Hij gaf nooit op, hij bleef zichzelf er iedere keer boven op knokken.”

Het geld dat ze ophalen met hun stichting ‘Voor de strijders’ gaat helemaal naar onderzoek in het UMC. Behalve op hun eigen site voordestrijders.nl kunnen mensen ook hun acties volgen via de Facebook-pagina van de groep. 

Volledig scherm
Fiona Jaberg Deurne © Fiona Jaberg

Wie: Fiona Jaberg (55) uit Deurne
Hoeveelste Halve? de 82ste
Streeftijd: 1 uur 40 min.
Missie: aanloop naar marathon 

Na 82 halve marathons ziet de Deurnese atlete Fiona Jaberg niet echt op tegen zondag. Dat komt ook omdat ze voor een ander doel aan het trainen is: de hele marathon van Essen op 13 oktober. ,,Het is onderdeel van mijn trainingsschema, ik heb van de week nog 33 kilometer gelopen. Ik ga er niet echt extra rust voor pakken van tevoren, iets wat je normaal wel zou doen.” 

Of ze nog valkuilen heeft met zo veel loopervaring? ,,Ja zeker! Meestal ga ik de eerste ronde iets te hard.”

Volledig scherm
Willy Kanters halve Marathon Deurne 2017 © Lopersgroep Deurne

Wie: Willy Kanters (58) uit Griendtsveen      
Hoeveelste halve: te veel om te onthouden
Streeftijd: Onder de 1 uur 25 minuten
Missie: aanloop naar marathon 

Hij traint net als Fiona Jaberg al heel wat jaren bij de Deurnese Lopersgroep. Zo'n vier keer per week, minimaal. Hij kijkt uit naar zondag, omdat het een perfecte voorbereiding is op de NK voor masters waar hij een marathon wil lopen onder de drie uur.
Het nieuwe parcours van Deurne heeft hij al uitgeprobeerd en goedgekeurd. Nog andere invloeden van buitenaf die de wedstrijd kunnen beïnvloeden? ,,Het weer. Maar dat ziet er goed uit. Lekker miezerig, daar hou ik van.”

Algemene info

Vescom Halve Marathon Deurne – zondag 8 september 2019 – centrum Deurne. Kerkstraat en finish op de Markt in het centrum van Deurne. Naast de Halve Marathon is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de 5 km ORO-centrumloop (individueel), de 10 km Gebroeders Swinkels centrumloop en de 5 en 10 km IT-Connectie Business Run (teams van 3-5 personen).

Tijden: 10.00 uur Start bambino- en scholierenloop; 11.00 uur Halve Marathon; 11.15 uur 5 km en 5 km IT-Connectie Business Run; 11.15 uur 10 km centrumloop en 10 km Business Run. De prijsuitreiking vindt rond 13.45 uur plaats op de Markt in Deurne.