Processie Valkenswaard-Handel in 2017.
Volledig scherm
Processie Valkenswaard-Handel in 2017. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Handelse Processie geschrapt: ‘Een pijnlijk besluit’

HANDEL - De jaarlijkse Handelse Processie vanuit Valkenswaard komt te vervallen. De coronacrisis gooit ook hier roet in het eten. Volgend jaar vindt de processie naar Handel plaats in het weekend van 19 en 20 juni.

De tweedaagse bedevaartstocht zou plaatsvinden op zaterdag 20 en zondag 21 juni. Met al vele jaren een deelname van ruim duizend pelgrims. Om de gezondheid van deze bedevaartgangers, alsmede die van vele andere Handelbezoekers, niet in de waagschaal te stellen, gaat de eeuwenoude processie niet door.

Volgens woordvoerder Hans de Kinderen van de Broederschap der Handelse Processie een pijnlijk besluit. ,, Het is ongebruikelijk in de ruim 300-jarige geschiedenis van deze jaarlijkse bedevaart.”

Het verplaatsen naar een ander tijdstip dit jaar was, kijkend naar de organisatie en de vereiste vergunningen, niet mogelijk. Er wordt nog wel bezien op welke andere manier invulling gegeven kan worden aan de behoefte van vele Valkenswaardenaren om de verbindende rol van Onze Lieve Vrouw van Handel warm te houden. De Mariakapel in de H. Nicolaaskerk aan de Markt in Valkenswaard blijft geopend voor het achterlaten van intenties. Deze worden nog op een passend moment aangeboden bij Onze Lieve Vrouw in Handel. 

De eeuwenoude traditie van de Handelse Processie van Valkenswaard naar Handel wordt in 2021 voortgezet op 19 en 20 juni.