Volledig scherm
Henry van Vlerken © FotoMeulenhof

Henry van Vlerken stopt als centrummanager in Laarbeek

LAARBEEK - Na 1,5 jaar stopt centrummanager Henry van Vlerken ermee. Centramanagement Laarbeek (CML) heeft ervoor gekozen om in elke winkelkern een ondernemer uit eigen gelederen het werk te laten doen.

Volgens CML-secretaris Jack Vlaming zijn vier van de vijf vacatures al ingevuld. Het gaat om die in Aarle-Rixtel en Mariahout en op het Heuvel- en Piet van Thielplein in Beek en Donk. ,,In Lieshout zoeken we nog iemand. Zodra we weten wie dat is, maken we de namen van alle centrummanagers bekend", zegt hij.

Van Vlerken zelf vindt het jammer dat zijn klus aan het eind van het jaar ophoudt. Hij blijft wel centrummanager in Nuenen en heeft onlangs ook de opdracht aangenomen om het winkelgebied in het Helmondse Brandevoort leven in te blazen. ,,Voor een gemeente als Laarbeek is 1,5 jaar erg kort. Het is een samenvoeging van vier dorpen, daardoor is het een uitdaging om verbinding en synergie te vinden", zegt hij. Maar Vlaming denkt dat de nieuwe opzet juist voor meer samenwerking tussen de verschillende kernen kan zorgen. ,,Van Vlerken was 19 uur per week inzetbaar. Dat is niet zoveel, waardoor hij de centra niet optimaal kon bedienen. Er valt meer resultaat te behalen wanneer ondernemers zelf actief worden. De centrummanagers worden alle lid van het bestuur. Daarbinnen vindt afstemming plaats, bijvoorbeeld over gezamenlijke projecten als de aanschaf van kerstverlichting."

De maatregel levert CML een besparing op, want de nieuwe centrummanagers werken onbezoldigd. ,,We krijgen circa 39.000 euro subsidie per jaar. Daar ging 19.000 euro vanaf om Van Vlerken te betalen", rekent Vlaming voor. Ook de gemeente doet er haar voordeel mee. Die betaalde de andere helft van de rekening.

Vlaming prijst de verdiensten van Van Vlerken. ,,Hij had een voortrekkende rol in projecten als de hanging baskets op het Heuvelplein in Beek en Donk en in Aarle-Rixtel. Ook de goodiebags, de tasjes met informatie en folders over Laarbeek, die bezoekers aan de passantenhaven in Aarle-Rixtel krijgen, komen uit zijn hoed. Maar zijn grootste verdienste is dat hij ondernemers heeft gestimuleerd om zelf de handen uit de mouwen te steken."