Hoe veilig zijn die zelfgemaakte mondkapjes nou eigenlijk?

Tips + videoBEEK EN DONK - Per 1 juni moeten we een niet-medisch mondkapje op in het openbaar vervoer. Maar: hoe veilig is een zelfgemaakt mondkapje eigenlijk? En waar moet je op letten wanneer je er een koopt? Het ED vroeg het aan een veiligheidsexpert. 

 1. Chaos rond mondkapjes: ‘Ik hou mijn hart vast over wat we aankopen’
  PREMIUM
  Video

  Chaos rond mondkapjes: ‘Ik hou mijn hart vast over wat we aankopen’

  De markt voor medische mondkapjes wordt overspoeld door opportunistische handelaren en valse certificaten. Bij onderzoeksbureaus die voor met name ziekenhuizen de mondkapjes testen, komt 30 tot 40 procent niet door de keuring. Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, dat zelf veel maskers test, blijkt zelfs 80 procent van de aangeboden mondkapjes niet de beloofde bescherming te bieden. Het resultaat van die chaos: een overvloed aan medische maskers die niet veilig genoeg zijn voor in de zorg. Maar daar komen ze soms wel terecht.
 2. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

  Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.