Volledig scherm
Cultuurcentrum Deurne (archieffoto). © René Manders

Hoeveel cultuur heeft Deurne nodig?

DEURNE - Deurne heeft geen uitgangspunten over cultuur op papier staan, maar daar komt verandering in. De gemeente vraagt bewoners om mee te denken.

Wat vinden Deurnenaren van cultuur? Geldverspilling? Niks aan? Of kan een gemeente met ruim 30.000 inwoners niet zonder? Om er achter te komen wat inwoners vinden van het thema, roept Deurne iedereen op om zijn stem te laten horen. Dat kan door het invullen van een vragenlijst, maar ook door een mail te sturen richting gemeentehuis. Daar zijn ze bezig met het ontwikkelen van een cultuurplan. Tot nu toe had Deurne dat niet en dat maakt het voor de gemeenteraad en burgemeester en wethouders lastig om afwegingen te maken of zaken te beslissen.

In de nieuwe plannen wordt de kijk die Deurne heeft op cultuur vastgelegd, maar ook ambities voor de toekomst. De laatste tien jaar nam de gemeente veel beslissingen die invloed hadden op cultureel Deurne. Een aantal jaar geleden werd er behoorlijk bezuinigd, maar onlangs werd er ook weer geïnvesteerd, zoals in het Cultuurcentrum en De Wieger. Door het ophalen van ideeën en reacties van medewerkers van culturele instellingen en inwoners hoopt Deurne een totaalplan op te stellen dat door veel mensen wordt ondersteund. De planning is dat na de zomer het definitieve stuk wordt vastgesteld. De enquête is te vinden op deurne.nl.

Tevens vraagt de gemeente zich af hoe vriendelijk het centrum voor senioren is. Om daar achter te komen kregen 1200 75-plussers vorige week een brief in de bus. Gevraagd wordt onder meer hoe de ouderen de voorzieningen en publieke gebouwen in het centrum vinden en hoe ze de gastvrijheid beoordelen.