Volledig scherm
De fanatiekelingen van trimclub SOZO. © Foto Renë Manders/FotoMeulenhof

Honderdste Coopertest Gemertse trimclub SOZO

GEMERT - Harlopers kunnen binnenkort voor de honderdste keer hun conditie testen tijdens de Coopertest van trimclub Sport Op Zaterdag­Ochtend (SOZO).

Samen hardlopen op zaterdagochtend doen de trimfanaten van het Gemertse trimclubje SOZO al bijna 55 jaar. En al die tijd is de doelstelling onveranderd: ‘Recreatie en ontspanning’.

Jo van Schalen (83) had in 1970 een idee voor zijn trimclubje: ,,Als gymnastiekleraar kreeg ik vakliteratuur onder mijn ogen en daar las ik over de Coopertest”, herinnert hij zich.

De bedoeling van deze test is dat deelnemers twaalf minuten hardlopen en vervolgens in een schema zien hoe het met de conditie gesteld is op basis van het aantal gelopen meters in die twaalf minuten. ,,Die schema’s zijn gekoppeld aan leeftijd en geslacht”, legt Van Schalen uit. SOZO houdt tweejaarlijks een Coopertest. Dit jaar is dat er maar één vanwege werkzaamheden op de atletiekbanen van GAC. Maar die ene editie op zaterdag 21 december is wel een jubileumeditie: de honderdste.

,,Wethouder Inge van Dijk geeft het startschot en we hebben certificaten voor de deelnemers”, vertelt Henk van Summeren (69) over de aanstaande test. ,,Iedereen die wil, mag meedoen.”

Feestje

Enkele jaren voor de introductie van de Coopertest werd SOZO opgericht. ,,Het begon op een feestje. We zeiden tegen elkaar: we gaan een rondje lopen rond Molenbroek”, herinnert Van Schalen zich. Er werd besloten om dat op de vrije zaterdagochtend te gaan doen. ,,We besloten vroeg op de zaterdag, om acht uur, te beginnen. Dan heb je de rest van de dag ook nog ruimte”, vervolgt hij.

Inmiddels is de zaterdagochtend om acht uur nog altijd vaste prik voor de leden van de trimclub. In de Handelse Bossen begint de training met hardlopen. Vervolgens staan een aantal gymnastiekoefeningen op het programma. Tot slot wordt er nog een half uurtje walking football gespeeld in de Handelse Speelweide. ,,Eerst is het sporten en daarna gezelligheid. Er wordt gebuurt en er is koffie of thee met krentenmik met goei boter”, vertelt Van Summeren. Het plezier is nog altijd aanwezig bij de momenteel twaalf actieve trimfanaten. ,,De sfeer is heel goed”, vertelt Henk van den Berg (73). ,,Omdat je elkaar elke week ziet, ben je ook op de hoogte van elkaars reilen en zeilen.” Bovendien kent de club geen structuur, regels of bestuur. ,,Het is altijd goed. Sportiviteit en actief bezig zijn, dat is het belangrijkste”, vult Peter ­Pennings (74) aan. Daar is oprichter Van Schalen trots op: ,,Het voldoet dus nog altijd aan de doelstelling van toen. Recreatie en ontspanning.”