Volledig scherm
Huurders Jan van de Vijver (l) en Wim Vaes bij de boerderij die ze huren van een Deurnese nertsenhouder. © FotoMeulenhof

Huurders uit Deurne opnieuw naar rechter

DEURNE - Jan van de Vijver en Wim Vaes uit Deurne stappen opnieuw naar de rechter. Ze hebben een hoogopgelopen conflict met hun huurbaas en eisen onder andere dat hij de kachels vervangt en iets doet aan de schimmel in het huis. De twee hebben ook de Woonbond ingeschakeld.

Vaes en Van de Vijver spannen de rechtszaak - een zogenaamde bodemprocedure - aan omdat ze vinden dat hun huurbaas, de Deurnese nertsenhouder H. Kuijpers, zich niet aan de regels houdt. Zo zou hij weigeren om de gashaarden te vervangen en iets te doen aan het achterstallige onderhoud. In de woning staat schimmel op de binnenmuren en zijn verschillende vochtplekken van lekkages, inventariseerde Heleen Simons van de Woonbond onlangs. Simons verwees de huurders door naar officiële instanties. ,,Vooral de schimmel is iets om meteen mee naar de GGD te gaan. Dat is gevaarlijk voor je gezondheid."

Het conflict tussen de huurders en verhuurder was in september al onderwerp van een spoedproces. Tijdens die zaak werd door de rechter bepaald dat Vaes en van de Vijver officieel huurders zijn en dat het bruikleencontract dat ze hadden niet geldig was omdat ze altijd huur hebben betaald. Daarnaast besloot de rechter dat de twee formeel de woning en de siertuin huren en niet de stallen en de rest van het erf.

Bedreigd

Vaes en Van de Vijver schakelden naar eigen zeggen inmiddels veertien keer de politie in omdat ze zich door hun huisbaas bedreigd en geïntimideerd voelden. Dit nadat hij spullen van hen vanuit de garage op straat zette, de toegang tot ruimtes blokkeerde en de poort naar het erf voorzag van een kettingslot. Kuijpers stelde tijdens de rechtszaak dat hij tot deze daden was gekomen omdat zijn huurders opslagruimtes in gebruik namen die niet door hem verhuurd werden. Dit was volgens Vaes en Van de Vijver wel de afspraak. ,,We mochten de stallen gebruiken als we ze zuiver zouden maken."

Gevaarlijk

Volgens de huurders kwamen de verhoudingen op scherp te staan toen het stel de ouderdom van de kachels aankaartte. ,,We hadden een enorm hoge gasrekening. Hij liet een monteur uit Bakel komen, die keurde de haarden goed. De monteur die we daarna zelf inhuurden zei: die haarden zijn meer dan zestig jaar oud, die zijn gevaarlijk, die zijn afgekeurd. Hij maakte een rapport, maar Kuijpers deed er niks mee. En we zijn het ook helemaal beu dat hij net doet alsof we alles aan elkaar liegen. Vandaar dat we naar de rechter stappen." Kuijpers zelf wil niet via de media reageren.