Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Inbreker uit Deurne hoort 150 uur werkstraf eisen

DEN BOSCH - Een twintigjarige Deurnenaar met een autistische stoornis moet van de officier van justitie een werkstraf krijgen van 150 uur voor twee inbraken in zijn woonplaats.

Hij heeft een gemiddeld gezond verstand, is intelligent, werkt hard en heeft geen financiële problemen. Maar hij heeft ook een ‘neuropsychologische stoornis in het autismespectrum', zoals de voorzitter van de rechtbank in Den Bosch het vorige week omschreef. Voor hem zat een twintigjarige man uit Deurne die in de nacht van 30 juni op 1 juli vorig jaar twee inbraken pleegde in zijn eigen buurt. De buit bestond onder meer uit horloges, laptops en een telefoon.

De stoornis kan een rol gespeeld hebben toen de man op inbrekerspad ging, denken deskundigen. Op de achtergrond speelt mee dat hij in het verleden met huiselijk geweld door zijn vader te maken kreeg. Zijn moeder heeft inmiddels een andere man. Maar zijn moeder was ook degene die hem niet veel financiële ruimte bood vertelde de verdachte tijdens een eerdere rechtszitting over dezelfde zaak, een paar maanden geleden. Dat probleem speelde inmiddels niet meer, klonk het nu.

De man bekende de inbraken en vertelde af en toe weer contact te hebben met zijn buurtgenoten die er de dupe van werden. Een kapotgemaakt slot is vergoed en ze hebben spullen terug. Op een ketting, een iPhone en een hoverboard na dan. Van de ketting kon de inbreker zich niks herinneren, van de telefoon ook niet. Een hoverboard werd bij hem thuis wel aangetroffen. 

De Deurnenaar bezwoer dat hij het board niet had gestolen, maar wilde het wel aan de slachtoffers geven. De officier van justitie dacht dat hij het board wel degelijk had ontvreemd en dat hij de telefoon en ketting inmiddels had verkocht.

De officier benadrukte dat maar weinig inbrekers er zonder gevangenisstraf vanaf komen, maar wilde dat toch niet eisen, gezien de omstandigheden. Hij kwam uit op 150 uur taakstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden. Met zijn twintig jaar is de verdachte eigenlijk te oud voor de jeugdgevangenis, maar gezien zijn stoornis hadden deskundigen aanbevolen hem toch als een minderjarige te behandelen.