Volledig scherm
Clubheld Inge Welten (staand) en het Astense koor Vocal Surprise. © FotoMeulenhof

Inge Welten, clubheld van Noord-Brabant: ‘Ik zal dan wel iets goed doen’

ASTEN - Inge Welten-Verspaget is verkozen tot Clubheld van het Jaar van Noord-Brabant. Ze is voorzitter van de Astense zanggroep Vocal Surprise.

‘Te gek’, reageert de clubheld van Brabant op de vraag wat ze van haar nieuwe titel vindt. ,,Ik vond het al een verrassing dat het bestuur me had genomineerd. Dat is al een mooie waardering. Dan zal ik toch wel iets goed doen.”

De afgelopen periode mocht elke vereniging een clubheld voordragen. Vervolgens kon iedereen op de genomineerden stemmen. Uit de regio waren ook Jos Jansen (Zanggroep Nova/ Ti Sento) uit Reusel-De Mierden en Marij van Erp (RKSV Rhode) uit- Meierijstad genomineerd. De verkiezing wordt georganiseerd door het AD en regiokranten waaronder het ED. Dat de clubheld van Noord-Brabant uit een vrouwenkoor komt, mag toch wel als opmerkelijk worden gezien. Maar niet voor vice-voorzitter Ans van Bussel. ,,Inge is gewoon een super voorzitter. Ze valt niet op, maar heeft ondertussen de touwtjes in handen. Ze heeft aandacht voor iedereen en gaat problemen niet uit de weg.”

Neuzen dezelfde kant op

Vocal Surprise is in 1997 opgericht uit een vriendinnengroep. De vereniging is uitgegroeid tot een dynamisch koor met 45 leden. Welten ziet het tevreden houden van die 45 vrouwen als haar voornaamste taak: ,,Het is belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan. We gaan voor het beste resultaat, maar het plezier is zeker zo belangrijk.”

Welten is geboren en getogen in Helmond en woont sinds 1989 in Asten. Ze heeft samen met een partner een assurantiekantoor in Asten. Tijdens de wekelijkse repetitie in het Astense restaurant De Grutter zingt de clubheld als lid mee, maar heeft ze naar eigen zeggen ook de pet van voorzitter op. ,,Je houdt toch altijd je ogen en oren open.”

Vocal Surprise treedt regelmatig op. Welten vindt zelf de songfestival-voorstelling in 2015 het hoogtepunt van de vereniging: ,,Alle avonden waren uitverkocht.”

Om de vereniging ook financieel gezond te houden, gaan de koorleden minder aangename klusjes niet uit de weg. Oplettende festivalbezoekers kunnen Welten zo ook weleens met een toiletborstel in de hand in Asten aan het werk zien: ,,We krijgen hiervoor als vereniging een vergoeding om de kas te spekken. Ja, en dan moeten op zo’n festival ook de toiletten gepoetst worden. Daar ben ik niet te beroerd voor. Je doet wat je kunt voor de vereniging. Maar dat geldt voor elk lid.”

Welten is al heel blij met de titel, maar misschien zit er meer in het vat. Uit de provinciale clubhelden wordt namelijk de landelijke held van 2019 verkozen. Die bekendmaking is op 17 december tijdens een feestelijke awarduitreiking. De landelijke clubheld wint een feest voor de hele club.