Volledig scherm
Laarbeek vanuit de lucht. © Ronald Otter

Inwoners ontevreden: 'Huisaanbod past niet bij Laarbeek'

LAARBEEK - Bijna 40 procent van de inwoners van Laarbeek vindt dat het woningaanbod in hun gemeente niet overeenkomt met hun wensen of behoeftes. Die conclusie kwam donderdagavond naar voren tijdens de tweede editie van open politiek café Laarbeeks Peil.

,,Er is een groot probleem", constateerde Jos Gruijters, fractielid van De Werkgroep in Laarbeek. ,,We hebben een evenwichtig woonaanbod, maar het is niet passend."

Donderdagavond vond in De Pelgrim in Mariahout de tweede editie plaats van Laarbeeks Peil, het open politiek café dat georganiseerd wordt door Ondernemersclub VIER, DeMooiLaarbeekKrant en Omroep Kontakt. In een losse sfeer gingen vertegenwoordigers van de Laarbeekse raadsfracties met elkaar in debat over drie hoofdthema's. Aan de hand van uitkomsten uit een inwonersenquête bespraken ze de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) en de thema's 'wonen en leefbaarheid' en 'gezondheidszorg en welzijn'.

OZB

Hoewel Partij Nieuw Laarbeek (PNL) graag meer bezuinigd had op andere punten, waren alle partijen het er over eens dat de verhoging van de ozb verantwoord is om voorzieningen op niveau te houden. Het thema wonen leverde meer discussie op. Bij de enquête, via TipLaarbeek uitgezet onder driehonderd inwoners, beantwoordde 38 procent van de respondenten de vraag of het woningaanbod in Laarbeek overeenkomt met hun wensen of behoeftes met 'oneens' of 'zeer oneens'.

,,Ik schrik hiervan", zei Marcel van der Heijden, fractievoorzitter van het CDA. ,,Van onze inwoners is 38 procent het niet eens met de huidige situatie. Mensen wonen niet waar ze willen wonen." ,,We moeten bouwen naar behoefte", stelde Jordy Brouwers namens Algemeen Belang Laarbeek (ABL). ,,We moeten bijvoorbeeld naar seniorenwoningen kijken."

Gat op scholen

Ton van de Wijdeven (PNL) was het daar niet mee eens. Hij gaf aan dat niet de waan van de dag zou moeten regeren, maar dat er juist gekeken moet worden naar de lange termijn. ,,Je moet zorgen voor een stabiele lijn. Je kunt nu wel ineens allemaal tweekappers gaan zetten omdat daar de meeste behoefte aan is, maar je hebt ook starters nodig, anders heb je straks een gat op de scholen en bij de verenigingen."

,,De dorpen moeten leefbaar blijven", viel Van der Heijden hem bij. ,,Verenigingen zijn essentieel voor die leefbaarheid." Dirk-Jan Gloudemans (PvdA ) opperde de situatie per dorp te bekijken. ,,In Mariahout moet je alle doelgroepen bedienen. In Beek en Donk is die druk veel minder." Gruijters: ,,We zijn nog lang niet klaar."